top of page

Gangel Benjamin a férfiszabó, 25. éve.


Fotó: Susann Jonas
Gangel Benjamin a férfiszabó

Tíz éve űzőm a szakmát, így mondhatni elég sokat láttam és tapasztalatm. A szabóságok világát is lassan, de biztosan kezdem kiismerni, így ott sem "adhatnak el", ahogy szokták mondani.

A tíz év alatt nagyon sokszor akadtam a Gangel Férfiszabóság nevébe a közösségi média felütetén, illetve egy - egy szakemberrel, vagy ügyféllel beszélve.

Egy közös vonás volt mindben, hogy csak magas minőséggel kötötték össze. Bevallom férfiasan, korai időszakban azon is tűnődtem, hogy talán nem is magyar szabóról lehet szó.

Mígnem kedves barátom Fabula László mesélt a pécsi Gangel Benjaminról, hogy mennyire szeretik az ügyfelei és milyen sokat dolgozik.

Így aztán már érdekleni kezdett a dolog jobban, és utána néztem magam is. Nagyon szép munkák jöttek szembe, illetv ismét csak a dícsértek és az elégedettség.

Aztán jött a fordulat, miközben épp egy kedves ügyfelemmel beszéltem mobilon, ő pedig szabót keresett magának, megint előjött, hogy én csak jót tudok "erről a Gangelről" ajánlom neki. Beszélgetésünk épp véget érőben volt, amikor egy ismeretlen mobil szám jelent meg a telefonom kijelzőjén, - becsörögve - udvariasan búcsúzva beszélgetőpartneremtől vettem át a bejövő hívást.

A vonal végén egy kedves orgánumú hang; "Jónapot kívánok, Gangel Benjamin vagyok, Ugodi Tibort keresem.".

Mondanom se kell, nem kicsit lepődtem meg, hogy a karma így működik.

Megbeszéltünk egy találkozót és indult a személyes ismerkedés is.


A címer
Gangel Benjamin férfiszabóság

A beszélgetés során egy talpig urat és egy elegáns szakmáját magas szinten vivő, de mégis szerény embert hallgattam. Elmesélte, hogy 25 évvel ezelőtt, hogy kezdett. mi vitte előre, hogy volt a Pécsi Nemzeti Színház jelmezkészítője, milyen kis üzlettel indult és mikor jött rá, hogy az lesz az élete, hogy férfiak számára bespoke öltönyöket, zakókat, ingeket készítsen.

A kis pécsi szabóságból, hogyan lett először egy nagy ugrással egy 200 négyzetméteres szalon, majd a nemzetközi hírnév és munkák után Budapesten is keresett.

Ezért kellett Budán szalont nyitni a tíz évvel ezelőtt a Ráth György utcában és itt is, ahogy lenni szokott, miért kellett immár egy nagyobba költözni a második kerületi Torockó utca 9. szám alá.

Mondjuk ki; talán mert nagyon jól csinálja azt, amihez ért. Azt írnám, arannyá válik a nemes szövet a keze alatt. (Hidd el, ez nem nagy marketing duma!)

Mindezt akkora szerénységgel és alázattal, amit sajnos kevéssé látunk ebben a körben. Mert a látszat mögött sokszor a "nagy semmi" bújik meg, miközben az "értékes" csendben működik.


Gangel Benjamin és felesége
Minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő.

Miközben az üzlet növekszik és fejlődik a háttérben a stabilitást és támaszt Benjamin felesége, Petra adja, aki szintén remek ember és szakember. Petra tarja a frontot a nagy szövetgyártókkal és persze az ügyfelekkel is.

Szerintem nincs az a nagynevű szövet, amiből ne lehetne választani náluk; Scabal , Holland & Sherry vagy Reda 1865. Közvetlenül a gyártótól jön, így nem drágítja azt a közvetítői díj.

Ami nekem elsőre feltűnt, hogy itt sem látszik a sajnos megszokott "kamu", az van, amit mondanak, ár vagy idő esetén.

Így aztán persze sok a megrendelő, és a munka is. Egy öltöny 30-40 munkaóra, négy - hat hét, a méretvétel, szövet kiválasztás és a próbákkal együtt. Egyfajta együttműködő, de mégis intim történet ez. Árak és minden más is elérhető Benjamin weboldalán.

Mi férfiak szerintem igényeljük is ezt. A külvilág már csak azt látja, megváltozott valami, pozitív irányban.Scabal
Minőségi anyagok

A bespoke fogalma ismét terjedőben, így egyre több magára igényes férfi fordul a férfiszabóságokhoz, ahol aztán vagy lecövekel vagy csalódva áll tovább. Gangeléknál ez az arány annyira alacsony már, aki távozna vagy csalódna, hogy inkább újabb és újabb ügyfeleket hoznak az elégedett vevők, a szájhagyomány erős ebben az "iparban".

Jó szabónak, nem kell cégér!

Dehogynem!

Nem ritka az évi 250 - 300 darab öltöny sem. Új innovációk bevezetésével már a 3D technológia segítségével a terveztett ruha mielőtt kész lenne láthatóvá válik. Így azok is, akik egy szövetmintából nem látnak kész egészet, (többen vagyunk így, mit sokan) egyfajta virtuális mankót kapnak.


Fotó : Susann Jonas Gangel Férfiszabóság
A mű kész.

Benjaminnal a szakma eltűnéséről is beszélgettünk, mert hiába a számos új és új szalon, alig találni igazi szakmunkásokat. Nagy szerepe lenne a szakoktatásban, ha ez a terület is a szakmunkásvizsga mellé értettségiit is adna. Emelné a presztízst és több fiatal választaná ezt a gyönyörű, ám nem könnyű foglalkozást.

A fast fashion uralkodása sajnos érezhető, de Benjamin úgy gondolja és ebben közös a nézőpontunk, hogy az igényes egyeditervezésű méretes szabóságok nem tűnnek el. Csak azok, akik nem a víziónak élnek, hanem a gyors meggazdagodás és talmi hírnévért küzdenek.Fotó: Susann Jonas Gangel férfiszabóság
A készülő öltönyöm.

Nem kerülhettem el, hogy ne készíttessek Benjaminnal egy egyedi háromrészes nyári öltönyt. Az anyag a Reda 1865 lehelet finom, enyhén rácsmintás kék alapú gyapjúszövet. Álmaim gurkha nadrágjával és egy gombos zakóval lesz teljes.

A próbákat és a kész öltönyt nemsokéra egy másik bejegyzésben látni fogjátok a folyamatokról is készült kép és videó anyag is Susann Jonasnak köszönhetően.

2024. Június 13. pedig egy zártkörű, ám nem kis létszámú szalonnyitó esemény koronázza meg a Gangel Benjamin 25. éves évfordulóját, ahol koccintunk a bátor innovator és "mondhatni művész" sikerekben gazdag jövőjére is.Fotó: Susann Jonas
Gangel Benjamin férfiszabóság Torockó utca 9. Budapest II. kerület.

Barátsággal;


Tibor

78 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page