top of page

A stílusos öltözködés; luxus?

FrissĂ­tve: 2023. okt. 10.


Nézz alaposan körbe!


A cĂ­mben szereplƑ problĂ©ma adott, Ă©s talĂĄn a leginkĂĄbb elfogadott magyarĂĄzta arra, hogy miĂ©rt nem kell egy fĂ©rfinak a divatosan (hĂŒlye szĂł- de nincs jobb!) öltözködnie. Pedig a stĂ­lus, nem a divat követĂ©se, Ă©s nem is kĂ­vĂĄnja meg, hogy felesleges luxus kiadĂĄsokba verjĂŒk magunkat.

Mondom miért, olvass tovåbb!


Pazar(lĂĄss!)


A blogom, az összes közössĂ©gi mĂ©dia felĂŒletem azĂ©rt jött lĂ©tre szinte szĂĄmomra mĂĄr az idƑk kezdete elƑttinek tƱnƑen (nyolc Ă©v, de tĂĄvol vagy mĂĄr), hogy azt nĂ©zzĂŒk meg Ă©s lĂĄttassuk közösen, hogy mi, azaz az "ĂĄtlag" pasik is tudunk "dögösen" divatosak Ă©s stĂ­lusosak lenni, ha csak egy icike - picikĂ©t odafigyelĂŒnk magunkra.

AztĂĄn hogy ez a kicsike figyelem milyen helyrƑl hozza a gardrĂłbba a megfelelƑ ruhadarabokat mĂĄr szinte rĂ©szletkĂ©rdĂ©s. Én soha, de soha nem kedveltem a legdrĂĄgĂĄbb, mĂĄrkĂĄs, Ă©s "tĂșlhĂĄjpolt" stĂ­lus guruk tanĂĄcsait. Repkedve a Louis Vuitton, Hermes Ă©s Tom Ford galaxisban. Mert hazug Ă©s ĂĄrtĂł a tevĂ©kenysĂ©gĂŒk!

Hazug, mert ha csak abból indulok ki, hogy egy adott luxusmårka våsårlóinka hånyada akkora mennyiségƱ, mint a hazai Beluga kaviår fogyasztóinak szåma, és abból kiindulni, hogy majd mindenki ebben fog pompåzni, hogy közben akår még a nevét sem ismer, akinek ír, beszél róla, bizony bolond åmítås.

Azért årtó, mert elvisz egy olyan irånyba, ami aztån azt eredményezi, hogy mert luxus; nincs rå pénz, és mivel nincs rå pénz, így felesleges is követni a stílusos öltözködést, tehåt jó az, ami rajtunk van. Ártó és romboló körforgås.


Vigyåzz, mert könnyen így végezheted!


SzĂĄmomra sokszor idegesĂ­tƑ is, hogy egyes "szakĂ©rtƑket" azĂ©rt nevezzĂŒk szakĂ©rtƑnek, mert elmĂ©lyĂŒlt a luxus mĂĄrkĂĄk vilĂĄgĂĄnak lexikĂĄlis ismeretĂ©ben, Ă©s miutĂĄn errƑl, mint egyedi tudĂłsa szĂĄmol be, csodĂĄlat övezi Ă©s ĂĄmulatba ejti a nĂ©peket.

Wooow micsoda stĂ­lus! Megint vissza kell tĂ©rni arra az alaptĂ©zisre, hogy a luxus nem egyenlƑ a stĂ­lusossal Ă©s nem feltĂ©tlen egyenlƑ a minƑsĂ©ggel is. Itt zĂĄrĂłjelesen kellene Ă­rni; sajnos! AttĂłl, hogy egyes nĂ©gyhĂ­rƱ mĂĄrkĂĄk neveit ismeri az ĂĄtlag fĂ©rfi, mĂ©g nem feltĂ©tlen lesz hĂ­ve vagy vak követƑje. Tudja, hogy az Armani jĂł, a Gucci szuper, de ha vĂĄsĂĄrolni kell, nĂ©zzĂŒnk szembe a valĂłsĂĄg satufĂ©k nĂ©lkĂŒl felĂ©nk rohanĂł mozdonyĂĄval, nem ezeket a mĂĄrkĂĄkkal fogja teletömni hĂł elejĂ©n, fizunapon a kosarĂĄt. MĂ©g az sem, aki akĂĄr meg is tehetnĂ©. SƑt!


"Kicsimmel" gurulva.


VegyĂŒnk alapnak egy tĂ©telt; az egyszerƱ fehĂ©r ing ĂĄra, mint viszonyĂ­tĂĄsi szĂĄm. Tudjuk a minƑsĂ©g egy fontos kritĂ©rium, de ha egy vasalĂĄs könnyĂ­tett 100% pamut fehĂ©r ing tizenkĂ©tezer forinttĂłl mĂĄr tud olyan kĂ©nyelmet biztosĂ­tani, Ă©s "stĂ­luskapitĂĄny" legyen a talpĂĄn, aki meg tudja kĂŒlönböztetni azt, a hatvanötezer kemĂ©ny magyar forintĂ©r ĂĄrusĂ­tott "jĂł nevƱtƑl". Az pedig biztos, hogy a többsĂ©g a tizenkĂ©tezer felĂ© fog hajlani. HiĂĄba tĂ©pi majd vĂ©resre a szĂĄjĂĄt a "szakĂ©rtƑ", hogy de apĂĄm, nĂ©zd mĂĄr meg a varrĂĄs minƑsĂ©gĂ©t, a mandzsetta kidolgozottsĂĄga, annyi lesz ez, mint halovĂĄnyan elengedett "galamb" a nyĂĄresti szĂ©lben, bĂĄr jelzem azzal azĂ©rt Ăłvatosan, mert nem kellemes szĂ©lirĂĄnyban ĂĄllni.


Pedig a luxus idƑtálló ...


BeszĂ©ljĂŒnk ƑszintĂ©n, a fent emlĂ­tett hatvanötezer forintos fehĂ©r ing, nem olyan, mint a "MƱvĂ©szet" cĂ­mƱ abszurd darab festmĂ©nye - "A kĂ©p egyhatvanszor egyhuszas, Ă©s fehĂ©r: fehĂ©r az alapja Ă©s harĂĄnt irĂĄnyĂș fehĂ©r pĂĄszmĂĄk dĂ­szĂ­tik." - hat milliĂł forint Ă©rtĂ©kben. Rohadt drĂĄga, Ă©s a sznobizmus jelkĂ©pe. MĂĄrpedig mi nem lehetĂŒnk sznobok, Ă©s persze hĂŒlyĂ©k sem. Nem veszĂŒnk meg egy tök fehĂ©r kĂ©pet kerettel Ă©s keret nĂ©lkĂŒl sem.


Az alkotó és mƱve. Lehetne stílustanåcsadó is.


A lĂ©nyeg az, hogy a stĂ­lusos öltözködĂ©s, nem egyenlƑ az eszement mĂĄrkavaksĂĄgnak, Ă©s a fĂ©ktelen Ă©s kifogyhatatlan pĂ©nzherdĂĄlĂĄsnak. A mĂĄrkĂĄk persze erre akarnak rĂĄvenni, de ha te tudatosan Ă©s valĂłban nem sznob mĂłdjĂĄra Ă©rted azokat az ĂŒzeneteket, akkor tudni fogod, hogy hol a hatĂĄr.

MielƑtt nekem rontanĂĄtok, hogy de Tibor azĂ©rt te vizet prĂ©dikĂĄlsz Ă©s Dom Perignont vedelsz, mert a te ĂĄltalad kĂ©pviselt mĂĄrkĂĄk sem a "verricsĂ­p" kategĂłriĂĄk. JeleznĂ©m halkan Ă©s csendben, hogy a legtöbb esetben azok mĂ©g a legelfogadottabb ĂĄr fekvĂ©sben mozgĂł, de mĂ©g anyagokat tekintve is minƑsĂ©ginek szĂĄmĂ­tanak.

MĂĄsrĂ©szt pedig mondhatni kĂ©zmƱves modellek, lĂĄsd Titem SzabĂłsĂĄg vagy Dress me and You Ă©s szĂĄmos mĂĄs mĂ©retes ruhakĂ©szĂ­tƑ cĂ©g. Mindeközben pedig a Hadawebshop.hu (secod hand) mĂĄrkĂĄt is a nyakamba vettem, hogy az ott talĂĄlhatĂł, amĂșgy a közhiedelemmel ellentĂ©tesen, nem hasznĂĄlt ruha, hanem szĂĄlhibĂĄs, vagy egyĂ©b festĂ©k gondok miatt a "meĂłn" ĂĄt nem ment, Ă©s egyszeregyszer valĂłban akĂĄr mĂ©g luxus mĂĄrkĂĄkat is tartalmazĂł bĂĄlĂĄs ruha shop.

És akkor itt Ă©s most lehet kikövetni, leiratkozni, megvetni Ă©s minden mĂĄst mondani rĂĄm. BĂ­rom Ă©n, mint az egyszeri gyerek a bespoke szalont! Én vĂĄllalom, mint ahogy azt is vĂĄllaltam, hogy szembe fogok menni az amĂșgy tĂșlzott testkĂ©pzavaros fĂ©rfi stĂ­lus influencerekkel, Ă©s mĂĄrka mĂĄniĂĄs stĂ­lusgurukkal, amikor az elsƑ bejegyzĂ©st megtettem a TSL oldalon.

Na bumm!


Benyitottam ezen az ajtĂłn is.


ZĂĄrva a gondolatsort azzal; hogy amĂșgy szĂĄmomra az is Ă©rdekes kĂ©rdĂ©s, vajon mi lesz azzal a rengeteg el nem adott feleslegesen legyĂĄrtott tavasz - nyĂĄr, nyĂĄrközi, Ƒsz elƑtti Ă©s Ƒszi - tĂ©li kollekciĂłban kiadott termĂ©kekkel, amit mĂĄr akkor sem lehetett Ă©rtĂ©kesĂ­teni, amikor lejött a gyĂĄrtĂłsorrĂłl a tĂĄvol-keleti vagy TörökorszĂĄgi varrodĂĄban.


Sejteni lehet, megy Afrika mĂ©lyszegĂ©ny rĂ©szĂ©re, eltĂŒzelĂ©sre, elĂ©getĂ©sre szennyezve ezzel tovĂĄbb a földet Ă©s termelve a globĂĄlis Ă©ghajlatvĂĄltozĂĄst okozĂł problĂ©mĂĄkat. ElfĂŒstölt luxus vagy mi fene.

LehetĂŒnk Ă­gy is stĂ­lusosak!?

BarĂĄtsĂĄggal;

Tibor



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Post: Blog2 Post
bottom of page