top of page
Szerző képeUgodiTibor

A cipőkről (alapok)


Fotó : Szabó Imre
Venni, vagy nem venni?

A blogbejegyzés azzal a szándékkal született, hogy a férfi cipők alapjait mutassa be miközben kerüli a túlzott szakmai megközelítést.

Az átlag férfiak számára eligazodást, támpontokat adjon arról, hogy tovább tudjanak "lépni" a sportcipők bűvköréből.

Az alapok itt is annyira fontosak, mint a színek, vagy a minták az öltözködés területén.


Fotó : Susann Jonas
Oxford vagy ....

A férfiak többsége bemegy az első cipőket áruló üzletbe és dönt a szín, méret és kényelem alapján, ami persze nem baj, de nem csak ez lenne csak a fontos. Nem ártana ismerni a cipők formájának alapján a nevüket és azt is, hogy mihez lehet felvenni és mihez nem annyira jó döntés.

Oxford az öltönyhöz alakított lábbeli, amit aztán sokan tévesen úgy tudják, hogy tényleg csak ezt a formát szabad felvenni komolyabb alkalmakra.

Kezdjük ott mi az oxford típusú cipő, ami a fenti fotón is látható a lábamon. 1800 -as években az oxfordi diákok kötelező cipője volt ez felül a cipőfűző felsőrészénél zárt elegáns konzervatív vonalú cipő.

Majd kilépett a hétköznapok világába, de megőrizte a tévedhetetlenül konzervatív jellegét, még akkor is ha több tervező mára színekkel, más - más bőrök használatával teszi játékossá.

Az oxford azoknak a férfiaknak, akik lábfeje kissé szélesebb nehezebben viselhető, főleg ha nem egyedileg csak a saját lábukra készült, mivel a zártsága miatt kényelmetlenebb lehet.




Fotó : pinterest
Derby kényelem.

A derby típusú cipő már sokkal elterjedtebb a hétköznapi öltözködésben és talán a férfiak többsége szinte csak ezzel a cipőkkel találkozott élete során. Mivel a fűzőrészét a cipő felsőrésze felé varrják, nyitottabb és kényelmesebb érzést (szabadabb mozgás) ad, mint az oxford sokkal elterjedtebb is. A fastfashion üzletek szinte csak ezt a formát árulják, illetve a hétköznapi "casual" öltözködésben is ez a forma az elfogadottabb.

A hit viszont az, hogy a derbyt nem lehet öltönyös megjelenéshez felvenni valóban félrevezet és hamis. Az elegáns egységes színű és vonalvezetésű barna vagy fekete, sötétkék derby ugyanúgy kellemes kiegészítője egy üzleti háromrészes öltönynek is.

Itt viszont valóban szabály, hogy szmoking (black tie, withe tie) megjelenésnél csakis oxford típusú lehet a cipő.


Fotó : Susann Jonas
Csatos cipők. Monkok.

Az oxford után az egyik legelegánsabb férfi cipő a csatos vagyis monk. A csat a felsőrészt rögzíti vagy egy csattal vagy kettővel. Így gyakran single vagy double monknak hívják. A felsőrész adhat játékra alkalmat a tervezők részére, mert amit látható a képen is a Hockerty cipőm felsőrésze eltérő a cipő másik részétől.

Ezzel lehet lazítani a megjelenés keretein, így alkalmassá válik lezser outfitekhez is ez a cipő.

Klasszikus formában egységes az egész cipő a felsőrésszel így egy öltönyös zárt megjelenés magasfokú eleganciáját adja.

Itt írom le, de ez az összes cipőre vonatkozó szabály, hogy a hosszú éltettartam csakis ápolás és sámfázás esetén érhető el, a monk esetében ez az egyik csat nyitva hagyását is igényli a dobozba rakva.


Fotó : pinterest
Nem, nem makkos! Tassel loafer.

A legtöbb ellenérzést kiváltó cipőforma az egykori keleti tömbhöz tartozó országokban a loafer tassel kialakítása. Hányszor olvasom máig vissza még magukat "művelt" stílusos úrnak tartóktól kommentben, hogy ez a "makkos" cipő.

Holott felnőtt egy új férfi nemzedék, akik meg rajtuk nevetnek és boldogan viselik ezeket a cipőket, melyek akár nyáron zokni nélkül, (titok zoknival) akár ősszel és télen zoknival öltönyhöz, lazább farmerhez és chino nadrágokhoz is.

A "kis bőr dísz" nélküli formáját penny loafernek hívjuk és nem összekeverendő a mokaszinnel, ami valóban inkább hasonlít az amerikai őslakosok által viselt lábbelihez.


Fotó : Hockerty web
A magasszárú bokacipő.

A tél kedvence a bokacipő avagy a magasszárú boots. Fűzővel záródó cipő, de modern változatában oldalt cipzárt is tesznek. A kialakítása miatt lehetőséget ad, akár öltönyös akár casual szettekhez. A zártsága miatt valóban téli bélelt formában a legjobb döntés.

A képen látható modell, a Hockerty tervezőmoduljával készült és méretre állítható formálható, mint ahogyan az eddigi összes bemutatott cipőforma is.

A weboldal linkje itt és természetesen a vásárlás esetén használt TIBOR kód után lejön a 10 % kedvezmény is.


Fotó: pinterest
Chelsea a munkásbakancs finom formája.

Az egykori angol munkásbakancs a Beatlesnek és a divatnak köszönhetően a hétköznapi elegáns és casual szettek kiegészítő viselete lett. A chelsea egy fűző nélküli bokacsizma, amit a kétoldalt betétként elhelyezett gumi díszít, de ez adja a könnyed felvehetőséget is.

Farmer, chino nadrág, de egy klasszikus tweed öltöny együttese szuper téli kombináció ezzel a cipővel.

Itt és tényleg csak röviden a felősrészek mintájiról. A brogue lehet teljes, amikor egy "w" betűt ad ki a dísz, mig a "semi" vagy fél brogue csupán a cipő orr részén látható minta.

A talp és annak kiképzése, a bőr minősége és származása, de még pár cipőfajta is külön - külön blogbejegyzést igényelhet, de erre itt az alapoknál nem térnék ki.

A cipészet mára a kézművesség művészete lett, így az egyedi kézzel készített cipők ára a befektetett idő és professzionális munka magas díját mutatja, amire nem szabadna panaszkodni.

Fontos, hogy cipőnk "akár" a lelkünk tükre. Így gondoskodjunk róluk.


Barátsággal;


Tibor

474 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page