top of page

Unos-untalan … alapok - alapjai


Szánj rám néhány percet!

Ismétlés a tudás atyja, jó bornak is kell a cégér, addig jár a korsó a kútra, amíg be nem vezetik a vizet a házba. Sorolhatnám az okos magyar körmondásokat, hogy miért gondoljuk, hogy igen nem árthat, ha pár dolgot ismétlünk, újratanulunk. Ilyen a stílusban és a divatban szerintem hatványozottan igaz, mert még azt is elfeledjük, amit sosem tanultunk meg. Dobjuk a gyeplőt a lovak közé, ja nem mert az akkor még nagyobb fejetlenséget okoz, inkább csapjunk közéjük, mert rend a lelke mindennek. Ha sokak számára unalmas, most mégis egyfajta felsorolással pár alapszabályt vegyünk át újra.


Zakók és viselési szabályai.


Mikor lehet egy zakó begombolva, és mikor nem baj, ha nyitva hagyjuk? Egysoros gombolású zakó esetén, ha felvesszük és elindulunk benne, szigorúan begombolva kell viselni, az alsó gomb nyitva maradhat. De van remény, mert ha leülünk benne ki lehet gombolni. Ez a szabály a dupla soros vagy dupla gombolású zakónál úgy néz ki, hogyha leülünk benne begombolt állapotban kell lennie, és sajnos, ha felállunk, megyünk szintén be kell gombolni. Az alsó gomb nyitott lehet, de már bizonyos lazítás ebben is van, a legalsó gomb is begombolva lehet, hát nem lettünk sokkal lazábbak ... Van, aki imádja a zártságot.


Nyitott, de mégis zárt.


Mi van a mellény gombolással? A mellényt begombolva a legalsó gombot nyitva hagyva viseljük. Jó György király nem tudott a hasától felszállni a nyeregbe, ezért kinyitotta a mellénye alsó gombját és innentől tekintik őt infuencernek, ezért követik a soványok és kövérek egyaránt ezt a szokást. Szabály, amit sajnos én is gyakorta megszegek; ha mellény van rajtad, övet nem szabad felvenni.


Zakó ujja meddig érjen? Jó "magyari" szokás szerint sajnos a zakó ujját úgy szereti a férfi, ha rálóg a kézfejére, mert akkor, ha felemeli a karját, nem csúszik a hónalja alá. Pedig ez így igénytelen! A zakó ujj olyan hosszú, hogy abból az ing mandzsetta részének egy ujjnyira ki kell, hogy látszódjék, akkor is, ha a kezeinket magunk mellet leengedve tartjuk. Nem csalunk, nem veszünk fel több számmal nagyobb inget, hogy azzal érjük el a látszatot!


Begombolva nem feszül, és nem "lötyög".


Mennyire lehet szűk a zakó?

Annyira, hogy az begombolt állapotban sem ráncolja az anyagát, és nem feszül rajtunk igénytelen mód. Lehet mondani, hogy ököl szabály van, ami azt jelenti, hogy az öklünknek be kell férnie a begombolt zakó alá. Több ököl, és az öklön lévő bokszkesztyű túl sok lesz, tehát ne vegyünk kényelmi szempontok végett sem több számmal nagyobb zakót magunkra.


Folytassuk, és lépjünk tovább!


Meddig érjen a nadrágunk szára?

Ez nem a takaró, hogy nyújtózkodva is elfedjen mindent, igen is kint kell lennie a lábnak. Viszont a szabály az, hogy se túl rövid, de se túl hosszú ne legyen az a nadrágszár. A legjobb, ha pont fedi a cipőnk felső részét és a cipősarok feléig ér. Nem lesz túl rövid, mert állva pont előnyösen mutat, leülve pedig, ha viselünk valódi öltönyhöz való zoknit, nem lesz ronda látvány a kivillanó textil közötti szőrös lábszár, mert nem fog látszódni. Egyéb nadrágfajtákra is igaz ez a beállítás, de lazábbak lehetünk a casual szettek esetén, legyen az akár farmer vagy chino.


Akinek nem inge, ne vegye magára, főleg ha extra szűk, vagy éppen bő

Mennyire lehet szűk az ing?

Pont annyira, hogy még ne legyen bő, de ne is repedjen le, pattanjanak szét a gombok. Az ing fontos látványosság így, ha nem passzol, túl bő, vagy túl szűk agyonvághatja az egész megjelenés összességét. Karban és mellkason feszülő, vagy épp lógó ing nem szép.


A többit majd egy kávé mellett megbeszéljük


Az alapok alapjaival, mára eddig jutottam, a folytatásban kitérek más területekre, hogy tisztuljon a kép a stílusos megjelenés területén. Tarts velem akkor is!


Barátsággal;

Tibor


160 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Post: Blog2 Post
bottom of page