top of page

Szabóság a Vizivárosban.


Fotó: Susann Jónás
Kell egy jó beszélgetés és persze a kávé.

2010 óta működő szabóság a Dress Me And You a hangulatos ám forgalmas Batthyány utcában a 27-es szám alatt.

Most ért meg az idő arra, hogy egy kicsit beszélgessek a lassan tíz éves múltra mutató barátságunk alkalmából, Béres Géza barátommal a szabóság tulajdonosával.

Az október végi napok adta áldás miatt, kint is és bent is tudtunk pár az üzletre jellemző fotót is készíteni Susann Jonasnak köszönhetően.


Fotó: Susann Jonas
2010 óta a stílusos öltözködés mellet.

- Géza, mi változott azóta, hogy 2010-ben megnyitottad a szabóságot?


- Nagyjából az, hogy hála az egyre jobban öltözködő, vagy öltözötté váló hölgyek és férfiak nagyobb számban jelentkeznek nálunk, és nem csak a meglévő ruháik igazítására, hanem egy - egy új drab készítését is igénylik.


- Először csak javítással, igazítással foglalkoztatok?


- Igen, de már akkor is fontos volt, hogy kész méretes szabóságként legyünk jelen a fővárosban. Természetesen a ruhajavítás és igazítás is fontos az életünkben, de a legszebb munka mégis egy kész ruha elkészítése.


Fotó: Susann Jonas
Minőségi anyagok ezer színben és mintával.

- Mi a tendencia szerinted, a konfekció kontra méretre készíttetés közt?


- Évről évre érezhető volt, hogy a "fastfashion" márkák megjelenése hoz majd egy fellendülést az igazítások területén, de érdekes mód talán az igények növekedésével a készített "made to measure" is növekvő pályára állt. Úgy gondlom, hogy sokan a már kész ruhák problémái miatt, színek hiánya, vagy a minták szűkössége végett, jönnek egyre többen, hogy a mára már „viszonylag“ egy árban mozgó készített mértre szabott ruhákat válasszák a fast fashion helyett vagy mellet.


Fotó: Susann Jonas
Színekből nincs hiány.

- Milyen extra kívánságokkal találkoztál az évek során?


- Sok minden jön „szembe“ főleg mert ez a terület az, ahol a kisebb vagy nagyobb testi hibákkal vagy adottságokkal rendelkezők tudnak maguknak ruhát kapni. Legyen vagy törpenövésű az illető, vagy épp más fogyatékkal élő, akit kerekesszékbe kényszerített a sorsa. A másik probléma főleg a magasság, vagy az elhízás ( itt sajnos betegségre gondolva leginkább) ők, is gyakori vendégei szabóságomnak, mert nem találnak magukra mért konfekciót sehol.


- Miket kínál a szabóságod?


- Mindent! (nevet) Na azért csak a határok közt. Ingeket méretre, de például a színek hiánya miatt, szinte csak nálunk vannak lenvászon anyagból készült egész évben elérhető színes ingek.

A háromrészes, duplasoros vagy szimpla öltönyök mindenféle színű, mintájú és minőségű anyagból. Itt jegyzem meg, hogy mi vagyunk majdnem egyedül a „piacon“, akik a zakó hónalj részébe egy izzadság felszívó betétet is elhelyezünk alapból. A kiegészítők teljes választéka; nyakkendők, díszzsebkendők. nyaksálak a legszebb és legjobb minőségű selyemből.

Óriás választék a mára teljesen elfogadott férfi gyöngyfűzött karkötőkből, vagy egyedi mandzsettagombokból. Ezeket a weboldalunkon lévő webshopból is meg lehet vásárolni. (link a szövegben)


Fotó: Susann Jonas
A minőség híve örök optimizmussal.

- Mennyi idő míg egy öltöny, zakó vagy nadrág elkészül?


- Sajnos a rohanó élet miatt egyre rövidebb idő alatt kell megoldani a vevő problémáját, de ha nem akarunk kapkodást, én négy hétben határoznám meg, egy készre készülés előtti próbával együtt egy háromrészes öltöny befejezését.

Ez furcsa mód nem lesz kevesebb egy egyedi méretű ing, vagy zakó esetén sem.

Viszont a legtöbb vásárló főleg az esküvőre készülő fiatalok, szintre elfelejtik, hogy ez nem a konfekció, ahol levette a gondoláról máris viselhető, így nekik a legfontosabb tudni, hogy legalább négy hetet szánjanak rá, mert aztán egy farmerben kell az oltár elé állni. Próbálunk mindent azért megoldani, de egy sűrű esküvős szezonban ez egy valódi zsonglőrködés.


- Mi változott az elmúlt évek során a szakmádban?


- Sok minden, sajnos a Covid nem csak személyesen egészségügyileg, de a szakmai területen is negatívan érintett. A lezárás előtt volt egy felfutó tendencia, egyre többen ismerték fel a készített ruházat előnyét, de sajnos a járvány ezt felülírta. Jöttek a home office idők, és vele együtt az „igénytelen“ beletörődő öltözetek is. Aztán, a járvány után azt gondoltam, talán elindul felfelé az üzlet, egy kis időre ez látszott is de az infláció és egyéb problémák ezt újra lassították.


Fotó: Susann Jonas
Mindenben a 100% a fontos.

- A másik „érdekes“ probléma, hogy a sikereket látva egyre több és több magukat „bespoke“ szabóságnak nevező „dolog“ indult el az elmúlt "sikeresnek látott" évek során.

Ezek legtöbb esetben nem hazai munkára támaszkodó, amolyan "lakásbutikok", ahol leveszik a méretet, majd ki tudja hol, legtöbbször „olasz szabókat“ megnevezve készíttetik el a "műveiket". Jobb esetben el is készül az ing, öltöny, de volt olyan vendégem, aki egy ilyen „bespoke“ szabóságnál járva az előleg befizetése után több hónapos reklamációval sem kapott semmit, legalább a pénzét vissza tudta szerezni, amivel aztán jött hozzánk.

Illetve a másik probléma, hogy az ilyen helyen készült szinte próba nélküli „extra drága“ öltöny jön be hozzánk utólagos igazításra, vagy teljes áttervezésre. Sajnos ilyenkor a vevő már fut a pénze után, de még költeni is kell rá extrán.

Ez a tendencia ma is látható, újabb „bábeli zűrzavart“ okozva és a szakmánk hitelét aláásva. Ezért mi alapítástól kezdve 100% garanciát vállalunk minden kezünk közül kikerült munkára.


Fotó: Susann Jonas
Garantált minőség, nincs átverés.

- Vidámabb téma. Mennyire sikeresek a mára már megszokott „Dolce vita Style Day“ rendezvények?


- A Covid előtt is voltak már hasonló kis összejövetelek, de a járvány után lett neve a „gyereknek“ így számos kedves barátommal közösen rendezzük meg tavasszal, nyáron , ősszel és a karácsonyt megelőzően ezt a „púposkodást“.

Ilyenkor összejön a divatot és stílust kedvelők népes tábora és durran pár prosecco is, hogy közösen kötetlen mód beszéljünk, engedjük ki a gőzt vagy épp csak koccintsunk.

Nyárra elkészült felsőörsi (magyar Toszkána) La Casa Dolce Vita Home, hogy aztán ott jöjjön össze a „tábor“ zenével, lazán, egy napot eltöltve. Remek rendezvény volt az idei, ahol majdnem kétszázan fordultak meg. Ezt a mára már „hagyományt“ tovább fogom vinni, mert így a közösségi médián keresztül látható képek hatnak, és egyre többen gondolják, hogy jó lenne egy ilyen stílusos társasághoz tartozni.

- Itt jegyzem meg, hogy ezeken a rendezvényeken egyfajta karitatív jelleggel segítik a társadalmilag problémás területeket is. Idén például a down - szindrómás gyerek alapítványát segítettem, segítettük, vitorlázás a Balatonon, de pénzügyi adománnyal, vagy koncert látogatással.


Fotó: Susann Jonas
Mindig vannak tervei ...

- Mik a terveid a jövőre nézve?


- Az első talán a legfontosabb még több stílusos és jól öltözött igényes férfi az utcán, akik nálam készült ruhában érzik ennek kényelmét és előnyeit.

A második, hogy szabóság bővítésében egyfajta kollekciós választékot is kínálnék, kész sorról. Természetesen a Dolce Vita Style Day továbbvitele és fejlesztése is a célok közt szerepel. Még legalább ennyi időt eltölteni sikeresen a szakmában, mint eddig.


A jó kávé elfogyott, sok mindent tudtam még meg Géza barátom mondhatni kalandos életéről, hogy aztán talán révbe érve a stílust és igényes öltözködés szolgálatába állva kössön ki Budapesten a Batthyány utca 27. szám alatt.

Térj be hozzá, hidd el nem bánod meg te sem.


Barátsággal;


Tibor


284 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page