top of page

„Színház az egész világ.”

Frissítve: 2023. okt. 10.


Gyönyörű környezetben, lehangoló öltözetű nézők


Régebben kitettem egyposztot a facebookoldalamra, mert iszonyatosan felbosszantott az a fajta igénytelenség, amit a színházak látogatásakor tapasztalok, és nem csak egyetlen alkalommal.

Ez persze ne legyen tőlem fellengőz, hogy mekkora egy "kultúrmókus" vagyok, hogy jobb dolgom nincs, mint a drága színházi üléseket koptatom. Szóval velem is előfordul, hogy a teátrum falai közé tévedek, és bámulom a csodát, ami még mindig jobb, mint bármiféle mozi.

Illetve a frissítés indoka, egy ismerősöm dohogó posztja, amiben arról értekezett, hogy ma már nem divat kiöltözni a színházba. Kiöltözni nem, de még rendes ruhát felvenni sem ... teszem én hozzá.


Legalább zakó van rajta.


A posztban említett borzalmak a valóság hű leképződései, mert nem ferdítettem és torzítottam rajta. Látva, hogy a web, mondjuk nagyzolva felrobbant a téma okán, úgy érzem nem vagyok egyedül, akit ez felbosszant és tenne ellene. Így ma a blog arról szól, mit illene felvenni alapszinten, ha színházba tévedsz, ne adj isten operába.

Hozzá kell tenni azt is, amit egy kedves barátom mondott ebben a témában nem olyan régen.

- "Tibor, most mit túrázol ezen a falcos öltözködésen, ha a színpadon ( Katona József színház) a művészúr a szemünk láttára végez önkielégítést. Minek vegyek fel hozzá szmokingot, a "recska" az "recska" pulcsiban is."

Gondlom, most azt érzed, hogy a "recska" szó, nem lenne való egy stílussal foglalkozó oldalra, akkor én azt mondom, színházi előadásba sem; bár ezzel lehet megint csak "boomer" lettem, és nem értem a kor haladását és a magasabb művészeti értékeket.


Keress megfelelő szettet!


Alap szettek "rendszertelen kultúrmunkások" számára.

a, Ha csak egy - egy alkalom az, amikor hódolni vágysz az agy rágógumija helyetti magasabban vett színészetnek, de nem igazán vagy opera rajongó, így egy nem igazán komolyan vehető könnyed darabra ugranál be a színházba.

A szetted része lehet egy ing hozzá, ha nem vágysz a kötöttségre alap, hogy ne vegyél nyakkendőt, de a zakót ne felejtsd el. Másik megoldás, ha már nem vágysz a zakóra, a könnyű pulóver, alatt ing, és itt én azért javaslok egy nyakkendőt is. A nadrág, ne farmer legyen, de ha már mindenképp csak ez akadt a kezedbe, legalább ne világoskék és semmiképp ne a legújabb divathóbor szerinti szaggatott modell legyen. A cipő pedig még télvíz idején sem lehet csizma vagy hótaposó, munkásbakancs.


Van, aki mindenkit kritikus szemmel figyel .


A magasabb szinten dolgozó színház mániások részere. ("Szervírozzák a szupét. És legfőbb ideje, hogy te is esti dresszbe öltözz.")

b, Kicsit magasztosabb élmény, de még mindig könnyed, mint egy operett, (legyen musical akár). Az outfit itt már lehet szigorúbb, tehát nyakkendő ing és zakó kombó, de még nem kötelező az öltöny. Így a nadrág szabadabban választható, de semmiképpen sem farmer! A cipő kötelezően bőr és fűzős. Nem csodakalucsni!


Ez illik hozzád ma este ... ?


Amikor nincs kibúvó, mert ... ("Makács úr, mi tegnap minden körülmények között ott voltunk az Operában! .)

c, Magasabb nívójú színház, opera, vagy díszbemutató. Felejtsd el, amit fent olvastál, mert ide kötelező az öltöny, nyakkendő és fehér vagy legalább világos és nem mintás ing. Az öltönyhöz pedig a cipő csakis fűzős, bőr és társai. Ennél is magasabb előírt dress code szerint a szmoking is lehetséges.

Nem mehetek el szó nélkül attól a jelenségtől sem, hogyha egy ilyen eseményre pároddal együtt libbentek be, a hölgy talpig elegáns, te pedig hozva "slamposan férfias" formád, mert az "asszony elrángatott" és - na jó ezt is megtettem neki- , tehát ne beszéljen bele mit veszek fel, alul öltözött vagy hozzá képest.Tessék figyelembe venni, hogy ez egy esti esemény, és megadni annak módját. Ahogyan a posztban is írtam, semmi sem kiábrándítóbb, mint egy pocsék eleganciával megjelenő férfi az előadás szünetében, kezében a pezsgőspohárral. (Remélhetőleg nem műanyag pohár ...) Ezt a kis áldozatot meg kell hozni, és ha a darab is izgalmas, hidd el elfeledteti veled azt a kis kényelmetlenséget, amit beáldoztál a megjelenésed oltárán.

Ugye nem fájt? Tessék szépen felöltözni, mert az este rólad is szól!

Barátsággal;


Tibor

996 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page