top of page

Miért rövid a „gatya” szára? Miért? Rövid?

Frissítve: 2023. okt. 11.


Hogyan írhat le egy ilyen szót egy stílustanácsadó? "Gatya".


A címben szereplő kérdés a "top komment", ha egy stílusos öltönyös, vagy épp casual megjelenésben pompázó férfi képét osztom meg az arcos képeskönyv felületén a #TSL oldalán. Közben pedig nem értjük miért olyan számos, illetve számtalan közéleti férfi szereplőn a nadrágja, mint egy "telibe tolj" búvárruha.

Ezt a kínzó anomáliát kellene ebben a rövidre vágott blogposztban feloldani. A miértekre, és a hogyan-okra kell válaszolni, de sürgősen.


A megszokott "igény-telenség"


Lássuk a trendet. A kétezres évek hússzal kezdődő évtizede, elhozta a slim fit korát, ez olyan, mint a Csillagok Háborúja Sithek bosszúja, mert végleg meg kellett válnunk a három vagy több számmal nagyobb zakóinktól és nadrágjainktól, hogy aztán cipőkanállal kelljen felvenni a szűkített pantallót.

Hacsak nem lézerkarddal, maradva a tematika mentén. Ezzel pedig jött egy kínzó dilemma, ha a nadrág feszül a lábon, nem lehet már a megszokott "rogyasztott" cipőre bukó nadrágszárat viselni, mert nagyon bután mutatna. Ezért a "divatászok" úgy hidalták át a problémát, maradva a filmes hasonlatoknál, mint a Gyalog Galopp lovagjai a rekettyést egy lejtős ösvénnyel, levágták a nadrág szárát, vagyis lerövidítették.

Így a nadrágból kivillanó boka kezdet borzolni az idegeket. A sokak számára megszokott bőségráncok is eltűntek, pedig az olaszos stílus mekkora jellemzője volt ez úgy, hogy nem csak egy bőségránc volt nadrág csípőjén, hanem akár már kettő is. Higgyünk a hullámoknak, ez is visszatér majd, mint Covidos gyerek az Adriáról. Amúgy pedig a 2022-es év nem csak az omikront hozta el, hanem a bővülés újra értelmezett stílusát is, de szomorúan jelzem; ettől még a nadrág szára nem lesz hosszabb.


A homoe office velejárója az újraértelmezett mackónaci


A nagy silm előretörésével a cipőket gyártó cégek fellélegeztek, hogy na most akkor még jobban látható lehet szeretett műveik egy - egy aktuális divat fotón, nem csak a ruha lesz a központi szereplő.

Amúgy a slim korszak a nadrágszár lerövidülése okán, valóban előtérbe tolta, hogy a férfiak végre talán még jobban odafigyelnek a cipőik állapotára vagy minőségére. Nem nagy baj ez, sőt én úgy gondlom, valamiféle "előretörés" is lehetne a lábbelik tekintetében. Mindeközben azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a nadrág szárának valóban nem kellene idétlen mód rövidnek, vagy épp az ellenkezőképp hosszúnak lennie.



Lépésről - lépésre, de haladunk


Az ideális méret a 20 cm, mondják a hölgyek. Bocs, elkalandoztam a férfi soviniszta szex-izmus irányába, az ideális hosszúság nadrágtípus és szabás esetén más és más.

Az öltönyök esetén én sem kedvelem a túlzottan rövidre szabott bokavillantó megoldást, sőt ez nem is elegáns. A nadrág még ha slim szabású is az öltöny viseletén, minden esetben a cipőt fedő, akár egy leheletnyi töréssel állítható be. Amennyiben nem vagy híve a slim fit szabású dolgoknak, a nadrág szárára ez a szabály szintén alkalmazható, elkerülve ezzel a harmonika szár effektust és a "bohóc" outfit hatást.


Farmer szára

A farmer és chino nadrágok hordásakor szintén ügyeljünk a pontos hosszra, főleg a farmernél hatványozottan fontos. Számos gyönyörű példát lehet látni az utcán, ahol a farmer szárát többszörösen felhajtott állapotban, vagy épp a letaposva láthatjuk. Nem szép, mondhatni csúnya, illetve ronda és igénytelen.

A chino nadrág egy lehetőség arra, hogy a könnyed stílust keverjük a feszesebbel, így még jobban oda kellene figyelni a pontos beállításra. Ebben az esetben a nadrágszár felhajtása lehet megoldás, de itt se essünk a stílus paripa másik oldalára, vagyis nem kell térdig felgyűrni, itt már lehet egy apró boka villantás.



Láthatóan szép a zokni


Fontos megjegyezni, hogy itt jön be a másik "stílus karantén" fogalom, avagy milyen zoknit húzunk a lábunkra, amit aztán vagy megmutatunk, vagy sem. Én amondó vagyok, hogy öltöny esetén, hacsaknem loafert húzunk a lábunkra, kell a zokni. A fűzős cipők esetén még nekem is idegen a titokzokni használat öltöny viselet esetén. A helyzet más persze a monk típusú cipők példáját nézve, ahol a loaferrekkel egyetemben viselhetünk titokzoknit az öltönyös megjelenésnél, bár ez is időjárás függő, erősen ajánlott nyáron, és kerülendő télvíz idején.

A többi nadrágtípus esetén, farmer, chino szabad döntés szerinte a nadrág szárának alakulása esetén a zokni hordás kérdése, vagyis, ha van zokni legyen inkább hosszabb nadrág szára, ha pedig nincs lehet bátrabban rövid.

Remélem ezzel az "egy flekkes" írással, letudjuk a; "Nézd má' a kis buzzanacsnak milyen a gatyaszára ... " típusú odamondogatást, kommentelést, és rendbe tetem a harmonika szerű redőzetten igénytelen nadrágszárakat is. Ha meg nem, én legalább megpróbáltam!

Barátsággal;

Tibor

436 megtekintés2 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
Post: Blog2 Post
bottom of page