top of page

Kezdjük az alapoknál

Frissítve: 2023. dec. 18.


A színek használata

Alapok alapja az egyszerűség vagy a harsány, rikító taszító színek használatának ismerete. Sokan esnek abba a hibába egy - egy outfit összeállítása során, (egykor még én is) hogy túl sokat akarnak "üzenni" ezért több színt "vesznek magukra". Pedig az "alapok, alapja" a hármas szám: vagyis három szín bőven elég, vagy még annál kevesebb is.

Itt lehet eltérés a kiegészítők esetén, nyakkendő, díszzsebkendő színe.

Kék, fehér, piros. Kék öltöny, fehér ing, piros nyakkendő, de itt már lehetséges a fehér vagy színében a nyakkendőtől eltérő díszzsebkendő. A cipő lehet barna vagy fekete oxford, derby vagy chelsea típusú, az öv vele egyező színben.

Könnyedebb lezser casual szett például; barna chino nadrág, búzakék színű ing és kék alapon fehér rácsmintás zakó. A cipő ehhez a kombinációhoz lehet; fehér, kék sneaker vagy szintén kék vagy fekete derby vagy chukka, de magasszárú chelsea típusú cipő.


Két szín, ütős megjelenés

Két szín kombinációja is lehet "ütős". Amikor csak két színt használunk figyeljünk arra, hogy minden esetben a szín hőmérséklete ne nagyon "üsse" egymást. A képen látható fekete - barna kombináció a föld színeit alkalmazza. Itt kell megjegyezni, hogy a fekete nem is szín pedig sokunk annak gondolja.

A szett sötét hajú sötétebb tónusú férfiak kedvence lehet. A szőkés hajszín, vagy világosabb bőrszín esetén ez másképp hat.

Két szín kombinációja lehet harsányabb és hivalkodóbb is, de a jóízlés és a haj és bőrszín itt is szabályozza a használatukat. Sárga kékkel és vagy fehérrel, vagy fekete fehérrel, illetve a piros és fehér keverése gyakori a férfi öltözködésben.


Nem egykedvű, de "egyszínű"

A monokróm azaz egyszínű stílus is sokszor jelen van a modern férfi öltözködésében. Itt mindig a meghatározó a férfi színtípusa. Vagyis haj, bőr és egyéb jegyek határozzák meg mi az az egy szín, amivel nem nyúlhat mellé. Vagyis világos tónusú férfiaknak , vagy a sötétebbeknek teljesen más és más monokróm áll jól.

A tiszta fekete például nem a legjobb döntés egy szőke haj mellé, de a túl világos egyszínű outfit sem. Itt jönnek jól a színtanácsadók vagy színtanácsadó blogok.

Fontos, hogyha valami monokróm az akkor teljesen az legyen, még a kiegészítőknél és a cipők színénél is.


Minták

A színek mellet a minták is fontos szereplői az urak öltözködésének. Rácsminta, vagy kockás, csíkos, halszálkás, tyúklábmintás, vagy a manapság nagy kedvencé vált extra minták (rózsák, anyagba nyomott minták).

Színekkel ellentétben itt ha több részes kombinációt veszünk fel, semmi esetre sem üdvözítő ha azok más-más mintázatúak. Példa, rácsmintás zakó alá ne vegyünk fel csíkos inget vagy mellényt. Ez fordítva is igaz.

A férfi testalkata is meghatározza milyen mintázat a legmegfelelőbb számára.

Nagyon magas férfiak nyugodtan viselhetnek erős "kockás" zakót, vagy öltönyt, mert nem fogja őket összenyomni optikailag, míg ezt a hozzám hasonló hirtelen megnőtt majd úgy maradt alacsony férfiak ne igazán erőltessék ezt. Sajnos a rácsminta a testesebb pockos uraknak sem kedvez, úgy általában a nagyobb minták esetére is igaz.

A csíkok nyújtanak inkább látvány szempontjából, de itt is a csíkok vastagsága eltérő színe is befolyásol sok mindent.

A nagy minták vagy jaquard virágos, ma ismét divatba jött harsány minták, szintén körültekintést igényelnek, hogy ne váljon a viselője nevetség tárgyává.


Blog és a stílus támogatója a Liqui-Moly Magyarország


A felsorolt dolgok valóban alapok és nem a teljesség igényével kerültek a blogba, de ezzel is "beljebb kerültek" sokan, vagy legalábbis ezt remélem.

A következő "alapokat" boncolgató írás a szettek és a hozzá tartozó egyéb szabályokat járja körbe, mert mindig vannak új és "kezdő" kedvelők és követők, akiknek minden vicc új lehet.

Bár itt semmi sem vicces, miközben mégsem komoly.

Az eltartott kisujj pedig gyűlölt! :D


Barátsággal;


Tibor

562 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page