Vigyél a bőröndben!

2018.06.01

  Megvan az a kép amikor a 007 ügynök a "Halj meg máskor." (mikor máskor, mekkora hülyeség ez), című eposzban "kényszer" kezelése után, vízbe veti magát, egy száll pizsiben, és kiúszik a partra, majd csurom vizesen besétál a jacht klub öt csillagos szállodájába, és a deszk menedzser máris a számára megszokott lakosztályt ajánlja fel. Szegény James, pedig látva ázott testét, és hiányos outfitjét, kéreti a szobába a megszokott szabóját, aki aztán egy zuhany után, már kész öltönyöket és ingeket hagy a behűtött Bollinger pezsgő mellett az ágyon. Esetleg magadra ismertél? Nem hinném, hogy ez nem te vagy! Vagyis nem hinném, hogy te lennél, hacsak nem vagy a "helyzet" nyertese, vagy a briliáns hitelkártya örökös birtokosa ... Mert ez nálad nem így megy, ha nyaralni indulsz. Kép után a folytatás, ne hagyd ki! 

A kép kb. úgy néz ki, hogy megszámolod hány nap, és ehhez hány alsógatya kell, plusz megnézed ki vannak e mosva kedvenc pólóid, a flip - flop papucsod nem rágta szét teljesen a blöki. A fürdőnaci amit még tavaly újítottál be rád jön e még, és a végén idegi alapon, mindezt beleszuszakolod egy utazó táskába, és vagy bőröndbe. Slussz - paszz ennyi, az ügy lezárva. A lényeg, hogy a sör hideg, a nap meleg, a víz pedig épp ideális hőfokú legyen. Kell más? Kellene! Hogy mi, és most csak korlátozva a ruházatra, mert fogkefe és egyéb pipere cuccok nálam nem kapnak szerepet remélve, hogy azt legalább nem felejted el. Cetli sem kell, mert itt leírva miden meglesz. Gardrób kinyit, szem "sasol", és az agy figyel! 

1, Ha nem Seycelle - szigetek, vagy más csakis a fehér homokkal, és óceánnal körbevett álomsziget a célpontod, valóban elég egy pöndöly, meg talán a flip-flop is , mert a párodon kívül a kiszolgáló személyzet és a halak láthatnak. Azok még talán ezt sem látják rajtad, mert oda fel sem veszed. Nem nagy cucc, még talán, hogy trendibb legyél egy lenvászon ing is belefér a csomagodba, hogy a lemenő napban a lágy szellő fellebbentse azt, a nap barnította koca hasadon. Kész a nomád élet, "pezsgős homárban" gazdag nyaralásának outfitje. Kapjunk be valamit 

"Gyorsan, garcon,
Két croissant rendel.
Együnk lazacot borban,
Esendő az ember.
A szoknyád alól súgom:
Baby ,love me tender.
Te is tudod jól,
hogy a nevem isten
Nem ember." ( Warpigs : Monte Carlo )

2, Az első ponttal ellentétben, ha civilizáltabb nyaralóhelyek egyikét lőtted be magadnak, jobb, ha most kicsit figyelsz. Nagyobb "tasira" lesz szükséged, hacsak nem akarsz te is a "nyaraló bennszülöttek" csoportjához tartozni, akik egymást körbe szimatolva lesik el az öltözködési csíziót. Vagyis légy ott is, a közeg által besimult! Vedd fel a "nyaralós szettet". Napközi strandos, csak abban tér el az esti "település bejárási" felszereléstől, hogy van nála pénztárca, hasi tasi, kicsi zacsi. És pont ettől próbállak megóvni úgy, hogy közben mégse érzed majd tehernek a magaddal vitt pár plusz ruhadarabod. 

3, Kettő mindenből! A strandos és az esti szett, még ha a nyári hőség naplemente után sem csillapodik, térjen el egymástól. Mert milyen hülyén néz ki, ha csak lesöpröd a homokot az izom trikódról, és abban eszed a "pasztasuttát", és mész hódítani a nagy nyári éjszakában. Tudom vonzó alternatíva, hogy laza vagy és nyaralsz meg minden, dobozos gazdaságos sör, és vodkakóla. Mégis, nem zavar ez téged? Mindenből kettő, mégpedig szem előtt tartva, hogy nyaralsz és nem elvárt végre "azöltönnynykkendővel". 

  A napon égés kedvelőinek teljesen mindegy, hogy mi van rajta a strandon, és ez alap is. Ellenben, ha már leszáll az est, hiába is szereztél bronz barna felsőtestet, ha az nem látszik az UV fényben, tehát nyugiban felvehetsz az ujjatlan trikó helyett mást is. Ing, felgyűrt ujjal, vagy piké póló. Nem istentől elrugaszkodott dolog a térdnadrág és a "csittegő papucs" helyett, akár egy mokaszin, vagy más "belebújós" cipőféleség. Korosabb urak részére pedig mindez lehet egy lazább len nadrággal, vagy chinoval kiegészítve. Mennyre más képet nyújtana ez, ha nem úgy nézne ki a nyáresti "korzó", hogy "bermudanacik" papucsban, rosszabb esetbe frottír zoknival kiegészülve adnak randevút a hason elhelyezett, az erre az alkalomra beszerzett műanyag cipzáras pénztáróval. 

4, Nem kell a túlzott formalitás sem, de amennyibe az idegen helyen, egy - egy városnéző túra is be lett iktatva, különös tekintettel a múzeumok, templomok területére, nem biztos, hogy szintén jó választás a "nézz rám, és elsőre tudni fogod nyaralok" szett. Szerintem itt sem árt, ha legalább úgy teszel, hogy lazán, de elegáns vagy. Ellenben azt teszünk sajnos, hogy amikor nyaralok, rám más stílus szabályok vonatkoznak, vagyis úgy öltözködsz, ahogy otthon sosem tennéd. Anyád sem ismerne meg! 

  Zárva a sorokat és a bőröndöd, ezek lennének az alapok, melyeket, ha kicsit is szem előtt tartanál, nem lenne annyira egysíkú a Balaton, vagy a Horvát tengerpart "magyaros" szakasza. Ugye nem nagyon megerőltető? 

Barátsággal : Tibor