Unos-untalan! A második hullám.

2020.09.23
Terített asztalon a stílushibák.
Terített asztalon a stílushibák.

  Ígértem, hát legyen itt az agyon ismételt kérdésekre a válaszok, mit miért, mivel és miért ne, avagy stílus talpaló kezdőknek, haldóknak, és mindenkinek, akik el sem olvassák ezt sem, de még az előzményét sem.

Cipő és öv.

Barna a cipő és az öv is.
Barna a cipő és az öv is.

Barna cipőhöz, nem veszünk fekete övet, de még akkor sem, ha fekete övesek lennénk. Az öv színe mindekor meg kell, hogy egyezzen a cipőnk színével. Furmányos kérdésre a válasz, de mi van abban az esetben, ha a cipő nem egységes színű. Alapból a domináns színhez választunk övet ekkor is. Alap dolog lenne, de mégis említést érdemel, hogy övbújtatóval rendelkező nadrághoz, mindig fel kell venni az övet. (Számos stílus fotón ezt nem teszik meg.) 

Nyakkendő és zsebkendő.
Nyakkendő és zsebkendő.

Lehet e nyakkendővel egyező mintázatú a díszzsebkendő?

 Nem! Ezzel egy dogmát bontanék le, mégpedig a pakkban vásárolt nyakkendő zsepi kombó használatát. A zsebkendő általában az ing színéhez igazodhat, attól lesz harmonikus az összeállítás. 

Hanyagságból elkövetett "izék".

  Nem vágjuk le a zakó ujjáról a márkajelzést, full kretén, extra űber ciki. Nem vágjuk fel a zakó sliccelésének férceit, a hátsó részen össze van fércelve a zakó, amit ki kell bontani, mert ha úgy hagyjuk, elég "bután" fog kinézni. Nem varratjuk fel a nadrág szárát, mert úgy jó, ahogy van, felhajtjuk és "hurkásítjuk" főleg farmerek és chino nadrágok esetén. Cipőnk talpán ott felejtett ragasztások, ár, márka, mérte, és egyéb jelzések, le nem vétel és villogtatása keresztbe rakott lábbal. 

Ing mint olyan ...
Ing mint olyan ...

Az a bizonyos "rövid ujjú ing".

  Olyan nincs, hogy rövid ujjú ing. Vagyis van, de az nem az, amire az átlag magyar pasi gondol. Ugyanis mi azt a rövid ujjú inget vesszük nyakra-főre, aminek az ujja bőven leng és szellősen tartja a karunkat. Na ezt az "izét" veszi fel az igényességet messze kerülő, zakó alá, mert úgy gondolja melege lesz a hosszú ujjú ingben, aztán csak úgy villan elő a szőrös kar, amikor felemeli a kezét. Ne!!!! Zakó alá sosem veszünk rövid ujjú inget!!! (Amúgy zakó nélkül sem, de ezt majd jövő nyáron kitárgyaljuk újból!)

Ing és a gombolása.

  Gyakori stílus hiba, hogy "macsós" eleganciával kezelve az inget lazán szinte a köldökig kigombolva viselik. Ennek ellentétele, bár ez a ritkább már, hogy páran úgy gondolják, ha már nincs nyakkendő a legfelső gombot is zártan viselik zakóval. Nos mindkét eset kimeríti a stílusbűntett legmagasabban bírságolható fokát. 

A zokni színe mára ízlés kérdése, de a hossza nem.
A zokni színe mára ízlés kérdése, de a hossza nem.

Zokni hossza.

   Nyáron kaptuk az íviet, hogy miért nincs zokni a lábunkon, ha már cipőt húztunk a lábunkra, én meg most a zokni hosszárról akarok írni, mi több ez, ha nem nevetséges. Pedig nem! Amíg vígan hancúroztunk zoknikat titokban hordva a nyári verőn, jókat nevettem azokon, akik mindez úgy bírálták, hogy alig boka felé érő zoknikat vettek fel a nadrágjukhoz, amiből a kivillanó szőrös lábszár (ne adj isten, amit még nap sem ért) villant elő a maga naturális fehérségében. Egyszóval az zokni hossza barátaim valóságban a térdünk alá kell, hogy érjen mert így nem villan ki semmi sem. Nyáron pedig, ha úgy gondoljuk, titkolhatjuk a zokninkat, de ezzel is csínján bánva.  

Ez a nyakkendő pont ott ér véget ahol kell.
Ez a nyakkendő pont ott ér véget ahol kell.

Nyakkendő kötés utáni hossza.

  Sokszor látom, leginkább azokon a férfiakon, akik ritkán kötnek nyakkendőt, hogy azt vagy túl hosszúra hagyva kötik meg, illetve túl rövidre. Aztán ott van a kötés utáni bonyodalom másik forrása, hogy a nyakkendőnk megkötött vékonyabb szára hosszabbra sikerülve kilóg a vastagabb rész alól. Egyik sem szép. Gyakorlat teszi a mestert, tehát ha többször kötünk nyakkendőt és előtte sokszor próbáljuk, sikerülni fog. A stílushiba csimborasszója, ha nyakkendőnket csomózott állapotban tartjuk a szekrényben. Ki kell bontani, és úgy eltenni a legközelebbi alkalomra.

Stílusról, feketén - fehéren.
Stílusról, feketén - fehéren.

  Lenne még számos probléma, de úgy érzem a két blogbejegyzésben a legsúlyosabb stílusbakik területét körbe tudtuk járni, így már ezzel nagyon nem kellene törődni a közeljövőben. (Maradok a szegény emberek Schiffer Miklósa.) Ha meg mégis elbizonytalanodnátok, úgy javaslom ismétlés gyanánt elolvasni a két írást ... unos-untalan.

Barátsággal;

Tibor 

A blog kommunikációs partnere a Turbado.hu