Szabva, varrva.

2019.02.07
Egy jól szabott öltöny vonzóvá tud tenni ...
Egy jól szabott öltöny vonzóvá tud tenni ...

  Egykor, regés-régen nem egy messzi galaxisban, hanem még itt a föld nevű extrovertált bolygón is élt egy hagyomány, ami azt jelentette, hogy nem csak a kiváltságosok, és nagyobb urak készíttethettek maguknak cifra gúnyát, hanem az átlag férfiak is. Ők elbattyogtak a város legismertebb szabójához, és ott méretükre, és formájukra szabva készült el az öltöny, zakó, felöltő és ki tudja még mennyi minden más. Persze akkor még volt erre igény és idő is bőven, az anyag érkezésére várva, vagy az apróbb igazítások embert próbáló időszakára. Majd telt múlt az idő, és a korosodó szabómesterek sajnos, mint a dinoszauruszok kihaltak, és vele együtt a hagyományos szabóságok kora is leáldozott. Jött a konfekció, és vele együtt a konzum "egységesített igénytelenség". Arccal a Május 1 ruhagyár felé. Volt is egy korabeli vicc, ami így szólt; "Te Kovács elvtárs, mi a baja Szabó elvtársnak, hogy ilyen furcsán bicegve jár, tán rosszul lépett fel a traktor platójára? Á, dehogy csak megvette a legújabb konfekció öltönyét a Fényes szelek ruházati boltban. " 

Ők már az új kor konfekció arcai lettek.
Ők már az új kor konfekció arcai lettek.

  Aztán csak telt múlt az idő, és vele együtt múltak el a borzalmas emlékek, melyek egykori szalagavató, ballagási öltönyök, esküvői szettek kísértek rémisztőn. A konfekció is egyre szebb és formásabb minőséggel jelentkezett a megnövekedett keresleti oldalon. Vele együtt pedig a fast fashion üzletág pattant rá az egyre nagyobbá vált igényre, melyet a férfiak öltönyökre irányuló olthatatlan kíváncsisága teremtett. Így valóban eljutottunk oda, hogy azok, akik valóban egyedi, és máshol nem kapható felöltőt akartak maguknak, a teljesen kihalóféleben lévő mester szabóságokat kellett, hogy felkutassák indiana jones-i furfanggal. Az így jelentkező szűk, de tehetős vevőkört nehezen lehetett kielégíteni, de azért mindenki, aki ennek az egyediségnek, kedvtelésnek lett áldozata, azért csak megtalálta magának a megfelelő, erre szakosodott méretes szabóságokat, és "bespoke" szalonokat. Mondhatjuk ez valóban egy szűk kör, de igényesség tekintetében előremutató, és stílus formáló lehet.  

Kidolgozott igényesség.
Kidolgozott igényesség.

   Jött az új igény, és a modernizált világ próbált megfelelni ezeknek a kihívásoknak, és megjelentek az új szolgáltatást nyújtó üzletek, ahol már keveredve van jelen a régi kor szelleme, az új gyorsabb megoldásokat kínáló technológiákkal. Így lett a szabóolló helyett a lézerkés a szabás mestere, és a méretvétel egyre gyorsabb, mert a kész már szinte méretre igazított modellek esetén, a vevőre csak az anyagkiválasztás, és a megfelelő színharmónia megtalálása hárult. Ezt az új lehetőséget hívjuk mi made to measure -nek. Magyarul modern méretes szabóságágnak. 

A varrás minősége.
A varrás minősége.

   A honi kínálat mára már oda jutott, hogy valóban csak az a dolga a divatban "megtáltosodott" férfi vevőnek, hogy betérjen egy ilyen szolgáltatást nyújtó üzletbe, és ott felvéve a pontos méretét, vele közösen kiválasztva a legjobb és legszebb anyagot, a hozzá illő gombokkal és minden apró részletet, értve itt a zsebek elhelyezkedésétől a gomblyukak varrási mintáján át, véglegesítve akár már két hét múlva ott lóghat az új és valóban méretre kész öltönye, vagy zakója a gardróbjában. Fontos megjegyezni, hogy azért még ebben az új "lézerollós" világban is kell várni, egy egyedi szett végleges elkészülésére. Nem az adj uram isten, de azonnal megoldás híveinek szánták ezt sem. 

Mindenki szeretne magának egy kis egyediséget.
Mindenki szeretne magának egy kis egyediséget.

  Ami és talán a legfontosabb, hogy az ár és érték arány, itt már szinte vetekszik a legdrágább konfekciót kínáló márkákkal, azzal a különbséggel, hogy ez valóban egyedi lesz és nem jöhet szembe vele az utcán, igazodva a teste formájához, és a saját ízlésének korlátait mutatja a világ felé. Vagyis lehetne akár korlátlan is, de ez persze mint a konfekciónál is, a pénztárca bősége szabhatja meg. Tanuljuk meg, és ízleljük a "made to measure" kifejezést. Fontos mérföldkő lett ez a hazai férfidivat és stílus világában, mert eddig ezt a fajta munkát is a hosszabb várakozás, és a nehézkes kivitelezés jellemezte. Viszont, ha van megfelelő mennyiségben anyag, és munkaerő, illetve sok éves tapasztalat, az idő itt is valóban lerövidülhet. 

Vágysz te is erre?
Vágysz te is erre?

  Következő bejegyzésben, és majd itt leginkább videó formában teszem érthetőbbé a témát, és részletezem ki, a folyamatot, ahogyan egy öltöny, az anyag kiválasztástól eljut a végfelhasználásig, avagy amikor funkcionálisan azt mondhatjuk, "meg lettünk ruházva". Szakmai partnerem ebben az izgalmas utazásban, a Titem Men's Collection lesz, aki nem kevesebbet állít magáról, minta azt, hogy piacvezetők lesznek a mead to measure szegmenseben Magyarországon. Hát lássuk, hogy valóban így lesz ez?

Barátsággal;

Tibor