Sej de a gallér felhajtva, de felhajtva ...

2018.05.25

  Tudom, kritikus vagyok, és jobb lenne, ha néha magamba szállnék, és azzal foglalkoznék, ami rajtam szintén idétlen, és hülyén áll. Közben meg osztom az észt, ész nélkül, nem beszélve arról, hogy a stílust, mint olyant még messziről sem szagolom. Büntess magyar szakértő gárda, és olvasd a fejemre mennyire felesleges az, amit teszek. Viszont, hogy a költő szavaival éljek: "Nem fogom be, pörös számat, a tudásnak teszek panaszt." ( József Attila - Ars Poetica )   Mert a tudás hatalom, és aki a divat, vagy a stílus mesterének mondja magát - velem ellentétben(LOL) - nem menne szó nélkül el a lenti kép mellett.

  Nos, mi magyarok különös anyagból vagyunk gyúrva, és ezért mindent másként viselünk, mint azt kellene. Mert mit nekünk zordon Kárpátoknak ...stb. Az "izé", dolog, arról szól, hogy valamikor a kétezres évek elején egy meg nem nevezhető vállalkozó, a Balaton nyári buja fülledt éjszakjában, fogta magát, és a piké póló gallérját mintegy stílus diktátor, hanyag eleganciával felgyűrte és onnan kezdve így látta azt jónak hordani. A csorda szellem látva ezt, követte példáját és mára már szinte az Ebola terjedésének sebességével, lett ez a fertőzés, széles körben elfogadott betegség. A "kapcsolt ciki", a homlokba tolt napszemüveggel kiegészített kompozíció. Amikor szegény Ralph Lauren, vagy Lacoste megálmodta a piké pólót, nem gondolta, hogy majd jön egy nép, és erőszakot tesz rajta. Pedig mennyire más volt ez egykor, és mennyire más ez ma is, de nem idehaza. Főleg, ha azt egy divatcég reklámként nyomja is. Ilyenkor gondolkodom el azon, mennyire hiábavaló az a rengeteg szájtépés, szószátyárkodás, amit velem együtt többen teszünk. Jön egy cég, készít pár - és itt a fotósom elakadt lélegzete is benne van - reklámfotót, ezzel népszerűsítve az amúgy nem rossz márkát. Ellenben romba is dönti azt. A véleményem szerint, ami ugye maga a szubjektum.

 A rövid ujjú galléros póló, azért galléros, hogy átmenetet adjon a casual egyfajta elegánsabb, de mégis könnyed megjelenésének. Vagy valami hasonló, de ez is divat duma puffogtatás, tudás nélkül. A gallér felhajtása pedig a lóra pattant, de nem hun, hanem angolok lovaspóló mániájának köszönhető, illetve annak, hogy a lovak patájáról a nyakukba zúduló néhol fűvel gazdagított cucc ne a nyakukba landoljon. 

Viszont az biztos, hogy Tommy Hilfiger, vagy Ralph Lauren is dobna egy hátast, még ha nem is lovon ülnek, ha ezt látná, hogy mit műveltünk az általuk megálmodott színes csodákkal. Vagyis mi lett a galléros pólójukból, ló nélküli használatban. Szeretném leszögezni, ezzel nem akarok "segget" csinálni a számból, hogy a divatban mindent szabad, amit nem tilos. Viszont egy biztos, a kép tanulsága az, hogy pont azt sulykolja, hogy mit ne tegyél. A rövid ujjú galléros piké pólót, soha nem hordjuk így. Helyette valami ilyesmi lenne az elfogadott. 

  Befejezve, az amúgy is unalmas témán való rágódást, legyen néhány kép, arról, én mit gondolok követendő példának, a piké pólók esetében, és a rövid ujjú ingek viselése területén. Mert ne higgye senki, hogy megrögzött ellensége vagyok, mindannak, ami a nyár fontos része. Csak legyen a helyén kezelve, hordva és viselve.

Kicsit más, ugye? Viszont legalább tudjuk, miért "magyar a narancs", mert kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk. Meg fel van hajtva a gallérja, naná!

Barátsággal: Tibor