Nekivetkőzés után ...

2018.02.10

   Vágyjuk a tavasz és a melegebb idő érkezését, mert akkor talán megszabadulhatunk a kabát nyűgős, és már megunt viselésétől. Aztán jön a döbbenet és az arcunkra kirajzolódó nagy kerek "Ó" betű, hogy "bakker" megint nincs egy jó zakóm, meg nadrágom meg valami, ami már nem unalmas. Vagy éppen esünk a kétségek közé!   

   A kabát elfed és betakar, (hála mégsem szemfedő) de közben el is feledteti velünk, hogy mi lesz a kabát nélküli időszakkal, amikor a madarak csicsergésétől hangos utcán nézzünk, hogy a hölgyek szintén lengébb textilben libbenek tova. Milyen idilli is a kép. Aztán hasít a gondolat, hogy a hölgyeket mi nézzük, ők meg minket, de közben csak azért mert valami nem igazán "kóser" a szettünk körül. Most pár ötlet, kinek milyen outfit lenne az ideális a tavaszi zsongás környékén. 

  a, Az üzleties megjelenés hívei. Ők nem lacafacáznak holmi casual megjelenéssel, nekik a tavasz is az öltönyt jelenti. Ott, viszont, ha javasolhatom, és miért is ne tenném, ne kövessük el az a hibát, hogy a télies vastagabb szövetből készült öltöny is megfelelő lehet, nem változtatva semmin és csak a tisztítóból újra magukra vett téli szettben képzelik el magukat . Nyugodtan gondolkozhatunk a könnyebb és vékonyabb anyagokban. A színek területén pedig már bátrabbak lehetünk, a világosabb napok esetében a világosabb színek is elfogadottabbak. És láss csodát, jönnek az agyon "utált" rácsos és kockás minták. Hajlok arra, hogy az üzleties trend, sem szigorú, és csupán egysíkú nyomvonalat kell, hogy kövessen, sem szövet, sem szín, sem forma szempontjából. Néhány képpel illusztrálva ezt, javaslom ezeket a kombinációkat.

   b, Az örök szabadságpárti. A legtöbb magyar férfi híven Petőfi márciusához, a "rabok tovább nem leszünk" esetét a ruházatára vonatkoztatva is úgy élik meg, hogy a szabadosság fogalmát keverik a, szabadság értékeivel

   A szabadság alatt pedig azt érti, - jó lesz a farmer és a letaposott edzőcipő is, - stílust követve jár kel a világban. Holott ez már rég nem menő. (Utálom ezt a szót, hogy "menő", de jobb nem jutott most eszembe.) A helyzet az, hogy amennyiben mi a lazább, könnyedebb - és direkt nem használom a "sportos" kifejezést, mert az amúgy értelmezhetetlen, és egyszer valaki bűnös mód vitte bele a stílus szótárba, - kedveljük, nem hibázunk egy zakó, és ing kombinációjával. Avagy jobb esetben, egy öltöny és ing  nyakkendő nélküli viseletével. Egyszóval a casual szett nem egyenlő a mackónaci, "tipi topi" és "susimisi" hacukával. (A hacuka Japán jövevény szó ha ha ha.) A szabadság, és egyenlőség itt nem azt jelenti, hogy mindent szabad, ami borzalmas. Támpontként képekkel illusztrálva, mire gondolhatott a "költő". 

    c, "Street fashion", mi vannnn ? Ez a fogalom jelen van, és egyre többen követik a példát. Speciel nekem sincs ellenemre, de egy bizonyos kor után elég "hülyén" mutat benne a férfi, főleg, ha kis úszógumi is kialakult deréktájon. Ugyan az a "gumi" ledolgozható, sőt jó is lenne, ha az menne, de nem. Lusta banda vagyunk. Azok, akik ezt a stílust követik, és ebben érzik önmagukat jól, hát sajnos legtöbb esetben távol állnak még az instagram világ milliós követővel rendelkező bálványok alkatától. Itt ebben az esetben a mértékletesség a legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk. Illetve, hogy a "street fashion" csupán utcai viselet, és nem üzleti, vagy ünnepi alkalmak divatja. 

   Sajnos ebben sem ismerünk tréfát, és látok nagyon érdekes "arcokat" úgy belibbenni egy-egy luxus étterembe, hogy skinny farmer, plusz extra slim fit ing, mellé befigyelő piros tornacsuka komplex alkotja outfitjét, persze az Audi slusszkulccsal, mit járulékos kiegészítő. Kidobott Ray-Ban, vagy OAKLEY napszemüveg. Tudom, most sokan mondják azt, hogy "ne már Tibor, megint irigy vagy". Igen, irigy, mégpedig arra, hogy amikor az agyat osztották, legtöbb esetben ezek az urak a hátsó sorba szorulva nem jutottak kellő mennyiséghez, még a repeta fogalma sem dereng, így nem is bántja őket az, ami az esztétikum kérdése körük felmerül. (Ezt irigylem). 

  Mielőtt kirekesztő lennék, csupán arra akartam rávilágítani, hogy nem kell mindig kaviár, és nem kell minden esetben összekeverni a "street fashion" megjelenést a "terndiséggel". Itt néhány képes példa, az arányok szigorú betartására.

   Jól elkalandoztam, a kabát elhagyásától, viszont talán szerintem megérte, hogy megnézzük az "alapeseteket", arra, hogy mi legyen, ha jön a melegebb időszak, amit annyira áhítottunk akkor, amikor a zúzmara fedte be szemöldökünket, és nem tudjuk még jégoldóval sem eltávolítani. 

Tudjátok: facebook, instagram, tumblr, és YouTube .

Barátsággal : Tibor