Nagy mellénnyel ...

2020.12.08

  Az Úr 1650. évében egy ismeretlen szabó, megalkotta a férfi mellényt. Az Úr látta, és úgy döntött ez jó így, és lassan, de biztosan rávette az összes hímneműt, hogy viselje azt kedvére, így nagyjából 350 éve van jelen az öltözködésben a mai mellény őse.

Ennyire szerették ...
Ennyire szerették ...

   A mellény annyira megtetszett a Briteknek, hogy II. Károly király alkotott egy törvényt, hogy minden magára adó férfi viseljen mellényt, mert különben nyaka vétetik. Most persze ez, így nem igaz, de "Második Karcsi király" valóban elrendelte, hogy a gazdag és nemes urak megjelenésnek alapja a mellény legyen. Ezek után a mellény elindult a siker és fényes jövő felé, mert minden magára adó férfi készítettet a szabójával egy - egy darabot. Így aztán elterjedt és a pestis után a legtöbb stílusfertőzést ez a ruhadarab hozta. 

Mellény nélkül nem férfi a férfi.
Mellény nélkül nem férfi a férfi.

  Az idő múltával a mellény az öltöny elengedhetetlen részévé vált, és szinte el sem lehetett képzelni máshogy egy stílusos férfit, mint mellény zakó kombinációjában. Remekül festett benne akár sovány, akár kövérebb úr is. Mivel a mellény, ha jól volt szabva, optikai tuningot adott viselője számára.

 Egy jó maffiózó élete sem volt teljes enélkül.
Egy jó maffiózó élete sem volt teljes enélkül.

 Ahogyan peregtek le a szemek a homokórában, úgy vált a mellény egyre hétköznapibb darab. Lassan elhagyta társát, a zakót és kialakult az önálló léte. A divat világ változásával, a mellény szerepe is átalakult. Egy időben teljesen eltűnt, vagy anyagában lett újra gondolt. Farmer, vagy épp steppelt anyagból készült és tűnt fel kiegészítőként.  

Kivillant alóla a pézsma is ...
Kivillant alóla a pézsma is ...

   A mellény gombolása és szabása is számos újításon ment keresztül. Volt, amikor csakis dupla gombolással tudták elképzelni, vagy épp egysoros, de magasan záródó stílussal, aztán a mélyen kivágott forma jött divatba, vagy épp a bő szinte lógó hatást keltő formája lett. Az idő és a divat alakította ezt a kedvelt ruházati kiegészítőt. A mellény bizonyos helyzetben olyan kellék, ami nélkül nem lehetett megjelenni egy adott eseményen, mert kötelező volt a viselése. Ilyen egy zsakettet előíró, királyi esküvő is. Sokat lehetne még írni szakmai szempontból, de én úgy gondlom, elveszik a lényeg az, hogy miért is kedveljük a mellényeket.  

 Nagyot ugorva az időben, nagyjából öt éve aranykorát éli ismét a mellény.  Divattrend már teljesen más szerepkörbe helyezte, de a lényegén nem változtatott. Így lett ismét kedvelt és keresett a mellény, legyen az akár feszes formális, vagy épp lezser casual megjelenés. 

Zakóval kombinálva, de casual stílusban.
Zakóval kombinálva, de casual stílusban.

Néhány ötlet arra, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a mellény képekben és szavakban elmesélve. 

A szigorú.
A szigorú.
A megengedő ...
A megengedő ...

Számos variálható lehetőség, és mégis mindegyik egy irányba mutat, hogy a mellény nem megy ki a divatból és örök társa marad a férfiaknak. 

A mellényeket a Balance Store biztosította a blog elkészítéséhez. 

Barátsággal; 

Tibor