Mit, mivel! (Vol.2)

2018.04.11

  Az előző bejegyzésben eljutottunk az ing, zakó, nyakkendő után az alsó részek feltérképezéséhez. Az előzmények itt olvashatóak, akik netán nem tudták volna elolvasni, most bepótolhatják. Ami a pedig az új írást illeti, az öv alatti részletekkel jövök. Maradva a tematikánál, a casual avagy a lazább stílus trendet követve. 

   A nadrág színe, hossza és formája az az alap, amivel gyakorta még manapság is kihívásokkal küzd a férfitársadalom. Egyébként még mi lenne, ha nem ezek a pontok amelyek problémát okozhatnak? Milyen legyen a színe? Itt döntően két lehetőség adja meg a választ, chino vagy farmer a reményteli pantalló. Mert, ha farmer, leginkább a kék több árnyalata jöhet számításba. A chino esetén, ha jó helyre térünk be, még a szivárvány összes árnyalat rendelkezésre állhat. Itt a választásunk elsődleges szempontja a felső részen hordott zakó színe és a hozzá tartozó ing lesz. Mert ugye nem lehet túlzásokba esni, ami azt eredményezi, hogy egyfajta karneváli pompával jelenünk meg. Óvatosság és mértékletesség itt is alapszabály. Én javaslom a kék mellé, a sárgát, vagy a fehéret. Illetve a barna szín is elviseli a kéket, és persze ha nem mondunk le az élénk pirosról, lehet választani mellé fehéret is. Fontos a helyes színhasználatnál, az alkati adottságainkat is szem előtt tartani. Mert teltebb fazonú férfiak esetén, a harsányabb színek nem minden esetben jelentenek jó megoldást. 

   A nadrág hossza és alakja nagyban segíthet az optimális megjelenés elérésében. Ez olyan mondat lett, mintha egy mosógép használati utasítását olvasnád. Pedig sajnos néha ez kell, mert a legtöbben ezt értjük meg. Tehát a hossz; ezen a ponton szokás nagyokat vitázni, de ezt elkerülendő én teszek egy javaslatot. A slim fit, avagy karcsúsított fazonú nacik esetén, semmiképp nem jó, ha nadrág szárát hosszúra hagyjuk, hacsak nem akarjuk majd egy - két felgyűréssel egyfajta divatot követve boka felettivé tenni. A slim fit fazon ugyanis úgy adja meg a valódi formáját, ha az nem ereszkedik le teljesen a cipőre. Egyébiránt ez majdnem minden nadrág fazonra igaz, kivétel az extra bő szár, mert ott valóban egyfajta boka lengető hatást ér el, ha nem ereszkedik lejjebb. Összefoglalva, a regular fit, regular, és slim vagy extra slim esetén is a nadrág hossza nem lehet harmonika szerű. Ezt a formális, öltönyös megjelenésre is írtam már valahol.  

  A farmer és a chino nadrág mértét úgy kell megválasztanunk, ne az legyen a kiemelt szempont, hogy majd a nyári verőn bedobott, két habos sörrel lefojtott pacallal kitöltött gyomor is elférjen benne. Mert mi van, ha nem futja majd pacalra? Bő lesz az a nadrág, mint azon a bizonyos szarvasmarhán a gatya. A testre és főleg a hátsó ülő alkalmatosságunkra pontosan illeszkedő forma, adja meg a stílusos vonalvezetést. Annál rosszabb látvány nincs, mint a lógó ülepű nadrág, társítva egy harmonika szárral, ami rábukik egy kitaposott tornaciőre. A másik hasonló probléma a kitérdesedett nadrágok, erre is ügyeljünk mert nagyon csúnya látványt nyújthat. Megoldás; a sztreccs anyagokból készült nadrágok.  

  Minek után, már túl vagyunk a nadrág mérete okozta sokkon, jöhetnek a zoknik, és majdan a cipők is. Mert zokni és cipő, még ha nyáron nem is látszik azért van a lábunkon. A színek mellé választott cipő, a kék nadrághoz a barna színű csuka, vagy akár piros is megy, de a fehér alapok sem rosszak. Amennyiben a nadrágunk színe az ellenkező, úgy a fordítottja az igaz, amit feljebb írtam. A nadrág színe nem határozza meg az öv színét, de a cipővel egyezőnek kellene lennie. Itt lehet fonott gumis vagy bőr. A casual trendbe egyre nagyobb teret kap, a len és a bőr ötvözése is. 

 A zokni nem baj, ha nem egyszínű. Lehet bohókás és harsány, én ebben nem vallom a konzerv stílust. A cipő is meghatározza a zoknit, mert egy jó mokaszin, vagy loafer alatt jobb, ha titokban marad a lábunkon viselt zokni. Más formájú cipők esetén sem hiba, ha tavasszal vagy nyáron, titokzokni a választásunk. 

   A két felkészítő írással, nagyjából rendben vagyunk, és már nem érhet meglepetés, ha dönteni kell, hogy nem formális nyári öltözékünknek mit válaszunk. Amennyiben mégis bizonytalan lennél, keress bátran, én itt vagyok!

Barátsággal: Tibor