Mit, mivel! ( Vol.1 )

2018.04.07

  Gyakran ragad el bennünket "stílus bloggereket" az irodalmi hevület, és a blogunk valódi lényegét felejtjük le csupán. Úgy gondoljuk, hogy már annyiszor osztottuk meg, írtuk le azokat a bizonyos alapszintű megoldásokat, hogy kilépve az utcára már nem érhet meglepetés. Pedig, de! Arcba jön a valóság, és persze számos privát üzenetben is kapjuk, kapom a legelemibbnek hitt dolgokról az ismételten feltett kérdéseket. Nos ekkor jön el az a pont, hogy ismételni kell és ha kell, hát nem baj, mert ahogyan a mondás tarja, az ismétlés a tudás atya. 

Mit vigyorogsz? Te is elfelejtetted!

  Kezdjük a ruházati kalandjainkat a test felső részének takarására szolgáló textíliákkal. Bakker de bonyolult ez! Vagyis az ing, nyakkendő és a zakó lesz a fókuszpontban. Az ingek esetében a minta vagy a szimpla egyszínűség lesz az első feladat, illetve a gallér és az ujj hossz, de mellette a méret is fontos szerepet kap. 

Ing - zakó és a színek.

  Manapság egyre másra jelennek meg az apró, és hatalmas virágmintás ingek. A rácsok és csíkok mellett, ez a forma is egyre nagyobb szerepet kap a férfiak megjelenésében. Jelezném ez is mint minden, a divat területén az ízlés és a hatalmas pofonok közötti szoros összefüggését veti fel. Vagyis a virágminták és amúgy a minták területére tévedve, számomra egy szabály létezik, mégpedig a mértékletesség, és a harmónia szeretete. Vagyis nem biztos, hogy jó döntés egy rácsos inghez egy harántcsíkos nyakkendőt felvenni. Ez hasonló a virágminták esetében is, mégpedig úgy, hogy vagy szimplán nyakkendő nélkül viseljük, vagy ha mindenképp ragaszkodunk hozzá, a nyakkendő egyszínű és az ing alapszínével harmonizáló legyen. Zárójeles megjegyzés, amolyan lábjegyzet, hogy a csokornyakkendő kifejezetten vonzza a "virágokat". És még jól is néz ki! 

A zöld.

  Sima egyszínű ingek esetén a kiegészítő megválasztása sokkal egyszerűbb lehet. Itt mivel a minta nem vonja el figyelmet, a nyakkendőé lesz a főszerep. Lehet, végre bolondozni a mintákkal, és a nyakkendő szélességével is variálhatunk. Túlzások elkerülése, megfontolásra ad okot. A nyakkendő és a gallér találkozójának, a nyak szélessége szab határokat. Vagyis minél szélesebb a nyakunk, annál vékonyabb és karcsúbb vonalvezetésű gallért és nyakkendőt érdemes választani.

Pöttyök és a rácsok bontanak az egységen.

 A "slim fit világ" terjedése, könnyelmű döntéskére vehet rá bennünket, de itt azért nem árt tudni, még ha "heti tíz napot" gyúrunk a konditeremben, hogy a gomboknál és a karon szétrepedő ing, nem nyújt esztétikus látványt. Ugyanez vonatkozik a pocakra gyúró férfiak esetére is. Az optikai csalás segít, ha az megfelelő méretismeret mellett tesszük. A regular fit, és regular mérte pont megfelelő azoknak, akik nem akarnak testük formájával női szíveket rabolni, vagy épp az ellenkező hatást elérni. Menekülőre veszik, ha meglátnak.   

Ő itt csal?

  Neuralgikus és még mindig megosztó kérdés, és talán megosztóbb, mint a politikai világkép, az ing ujjának hosszúsága. Hiába a több éves kitartó munka, még mindig látni zakó alól kivillanó szőrős karokat. Ha kiegyezésre kellene törekednem ebben a kérdésben, akkor egyetlen egy engedmény lenne a rövid ujjú ingek esetére, mégpedig a nyáresti casual megjelenés a strandon.    A többi esetben szigorúan a hosszú ujj sajnos a szabály. Zakó alá, pedig nem is szabály, hanem előírás. 

Zakó és az ing kapcsolata, 4 "gével".

  Forduljunk rá az ing felett hordott zakókra, de ebben a részben most kifejezetten a casual, vagyis nem formális megjelenést segítő felöltők lesznek górcső alatt. A casual, a lezser megjelenés szinonimája lett nálunk. Ami persze megint nem igaz, de csalni szabad (néha). Attól, hogy ez nem szigorú formális megjelenés, még vannak szabályok itt is. Példa erre, hogy a színek igazodása, az alatt viselt inghez, vagy jobb esetben piké pólóhoz. A fent említett virág minták taszítják a további mintákat, tehát a rácsok és a csíkok itt kerülendők, persze csak akkor, ha nem az Unbertó Cirkusz bohócai szeretnénk lenni.     Ellenben nem átkozlak meg, ha csíkos ing felé egy enyhén rácsmintás zakó kerül felvételre, vagy fordítva. A mintás ingekhez pont azért alap, az egyszínű zakó. A rácsos, vagy halszálkás, csíkos zakók alá pedig egyszínű ing megy. -- _ -- Mekkora király vagyok, hogy ez így megy nekem csípőből ... 

Példa - kép. Nem példakép!

   A szabad lezser, hétköznapi zakók is lehetnek az öltönytől megirigyelt dupla sorosak, de akkor azt nevezzük inkább klub zakóknak, melyeket egykoron szebb időkben, eseti partikhoz vettek fel a férfiak. Mivel inkább az egysoros az elterjedt, maradjunk ezen a terepen mi is. A méret esetében, mint ahogy az ingeknél is jeleztem, a slim fit terjedése, sajnálatos félrecsúszásokat eredményez. A pontos méreteink ismerete és egy jó szabó sokat lendíthet a formai megjelenésen. Zakó ujj hossz beállítása, és esetleges karcsúsítás végett. Törekedjünk arra, hogy a zakó vegye fel a testünk formáját, és ne lógjon, de ne is legyen túl szűk hatású. Az ing ujja a zakó ujja alól legalább fél centire ki kell, hogy érjen, vagyis látszódjon. Ne lógjon a kézfejünkre és ne is kapjon fel túlzottan. A pink, fehér, vagy kék színű zakók alá lehetőleg parallel színű ingeket vegyünk fel. A zakókat mielőtt hordani kezdjük, ha konfekcióból szereztük be, a zsebeknél nézzük át, és szabadítsuk fel őket. A skiccelésnél használt összetűző fércet, ami csomagolást segítette, vágjuk szét. A díszzsebkendő viselése nem kötelező, de ha eltaláljuk a megfelelő arányt, jópofa kiegészítő és nyakkendő helyettesítő lehet. Bátorság, ettől még nem leszel kis "zsúrpubi". 

Mennyire más ez így!

 "Mit, mivel!" blogbejegyzés első része (Vol 1), a folytatásban az izgalmasabb részek felé halad, vagyis az öv alá ereszkedik. Addig is míg oda érünk, inspirációs jelleggel, kövessétek a facebook és instagram oldalam, képes posztjait. Kérdésetek lenne, ne hezitáljatok, üzenjetek - ha tudok válaszolok.

Barátsággal: Tibor