Mit, mivel! ( Vol.1 )

2018.04.07

  Gyakran ragad el bennünket "stílus bloggereket" az irodalmi hevület, és a blogunk valódi lényegét felejtjük le csupán. Úgy gondoljuk, hogy már annyiszor osztottuk meg, írtuk le azokat a bizonyos alapszintű megoldásokat, hogy kilépve az utcára már nem érhet meglepetés. Pedig, de! Arcba jön a valóság, és persze számos privát üzenetben is kapjuk, kapom a legelemibbnek hitt dolgokról az ismételten feltett kérdéseket. Nos ekkor jön el az a pont, hogy ismételni kell és ha kell, hát nem baj, mert ahogyan a mondás tarja, az ismétlés a tudás atya. 

  Kezdjük a ruházati kalandjainkat a test felső részének takarására szolgáló textíliákkal. Bakker de bonyolult ez! Vagyis az ing, nyakkendő és a zakó lesz a fókuszpontban. Az ingek esetében a minta vagy a szimpla egyszínűség lesz az első feladat, illetve a gallér és az ujj hossz, de mellette a méret is fontos szerepet kap. 

  Manapság egyre másra jelennek meg az apró, és hatalmas virágmintás ingek. A rácsok és csíkok mellett, ez a forma is egyre nagyobb szerepet kap a férfiak megjelenésében. Jelezném ez is mint minden, a divat területén az ízlés és a hatalmas pofonok közötti szoros összefüggését veti fel. Vagyis a virágminták és amúgy a minták területére tévedve, számomra egy szabály létezik, mégpedig a mértékletesség, és a harmónia szeretete. Vagyis nem biztos, hogy jó döntés egy rácsos inghez egy harántcsíkos nyakkendőt felvenni. Ez hasonló a virágminták esetében is, mégpedig úgy, hogy vagy szimplán nyakkendő nélkül viseljük, vagy ha mindenképp ragaszkodunk hozzá, a nyakkendő egyszínű és az ing alapszínével harmonizáló legyen. Zárójeles megjegyzés, amolyan lábjegyzet, hogy a csokornyakkendő kifejezetten vonzza a "virágokat". És még jól is néz ki! 

  Sima egyszínű ingek esetén a kiegészítő megválasztása sokkal egyszerűbb lehet. Itt mivel a minta nem vonja el figyelmet, a nyakkendőé lesz a főszerep. Lehet, végre bolondozni a mintákkal, és a nyakkendő szélességével is variálhatunk. Túlzások elkerülése, megfontolásra ad okot. A nyakkendő és a gallér találkozójának, a nyak szélessége szab határokat. Vagyis minél szélesebb a nyakunk, annál vékonyabb és karcsúbb vonalvezetésű gallért és nyakkendőt érdemes választani.

 A "slim fit világ" terjedése, könnyelmű döntéskére vehet rá bennünket, de itt azért nem árt tudni, még ha "heti tíz napot" gyúrunk a konditeremben, hogy a gomboknál és a karon szétrepedő ing, nem nyújt esztétikus látványt. Ugyanez vonatkozik a pocakra gyúró férfiak esetére is. Az optikai csalás segít, ha az megfelelő méretismeret mellett tesszük. A regular fit, és regular mérte pont megfelelő azoknak, akik nem akarnak testük formájával női szíveket rabolni, vagy épp az ellenkező hatást elérni. Menekülőre veszik, ha meglátnak.   

  Neuralgikus és még mindig megosztó kérdés, és talán megosztóbb, mint a politikai világkép, az ing ujjának hosszúsága. Hiába a több éves kitartó munka, még mindig látni zakó alól kivillanó szőrős karokat. Ha kiegyezésre kellene törekednem ebben a kérdésben, akkor egyetlen egy engedmény lenne a rövid ujjú ingek esetére, mégpedig a nyáresti casual megjelenés a strandon.    A többi esetben szigorúan a hosszú ujj sajnos a szabály. Zakó alá, pedig nem is szabály, hanem előírás. 

  Forduljunk rá az ing felett hordott zakókra, de ebben a részben most kifejezetten a casual, vagyis nem formális megjelenést segítő felöltők lesznek górcső alatt. A casual, a lezser megjelenés szinonimája lett nálunk. Ami persze megint nem igaz, de csalni szabad (néha). Attól, hogy ez nem szigorú formális megjelenés, még vannak szabályok itt is. Példa erre, hogy a színek igazodása, az alatt viselt inghez, vagy jobb esetben piké pólóhoz. A fent említett virág minták taszítják a további mintákat, tehát a rácsok és a csíkok itt kerülendők, persze csak akkor, ha nem az Unbertó Cirkusz bohócai szeretnénk lenni.     Ellenben nem átkozlak meg, ha csíkos ing felé egy enyhén rácsmintás zakó kerül felvételre, vagy fordítva. A mintás ingekhez pont azért alap, az egyszínű zakó. A rácsos, vagy halszálkás, csíkos zakók alá pedig egyszínű ing megy. -- _ -- Mekkora király vagyok, hogy ez így megy nekem csípőből ... 

   A szabad lezser, hétköznapi zakók is lehetnek az öltönytől megirigyelt dupla sorosak, de akkor azt nevezzük inkább klub zakóknak, melyeket egykoron szebb időkben, eseti partikhoz vettek fel a férfiak. Mivel inkább az egysoros az elterjedt, maradjunk ezen a terepen mi is. A méret esetében, mint ahogy az ingeknél is jeleztem, a slim fit terjedése, sajnálatos félrecsúszásokat eredményez. A pontos méreteink ismerete és egy jó szabó sokat lendíthet a formai megjelenésen. Zakó ujj hossz beállítása, és esetleges karcsúsítás végett. Törekedjünk arra, hogy a zakó vegye fel a testünk formáját, és ne lógjon, de ne is legyen túl szűk hatású. Az ing ujja a zakó ujja alól legalább fél centire ki kell, hogy érjen, vagyis látszódjon. Ne lógjon a kézfejünkre és ne is kapjon fel túlzottan. A pink, fehér, vagy kék színű zakók alá lehetőleg parallel színű ingeket vegyünk fel. A zakókat mielőtt hordani kezdjük, ha konfekcióból szereztük be, a zsebeknél nézzük át, és szabadítsuk fel őket. A skiccelésnél használt összetűző fércet, ami csomagolást segítette, vágjuk szét. A díszzsebkendő viselése nem kötelező, de ha eltaláljuk a megfelelő arányt, jópofa kiegészítő és nyakkendő helyettesítő lehet. Bátorság, ettől még nem leszel kis "zsúrpubi". 

 "Mit, mivel!" blogbejegyzés első része (Vol 1), a folytatásban az izgalmasabb részek felé halad, vagyis az öv alá ereszkedik. Addig is míg oda érünk, inspirációs jelleggel, kövessétek a facebook és instagram oldalam, képes posztjait. Kérdésetek lenne, ne hezitáljatok, üzenjetek - ha tudok válaszolok.

Barátsággal: Tibor