Miért rövid a „gatya” szára?

2020.08.03

  A címben szereplő kérdés a top komment, ha egy stílusos öltönyös, vagy épp casual megjelenésben pompázó férfi képét osztom meg az arcos képeskönyv felületén a #TSL oldalán. Közben pedig nem értjük miért olyan számos és számtalan közéleti férfi szereplőn a nadrágja, mint egy "telibe tolj" búvárruha. Ezt a kínzó anomáliát kellene ebben a rövidre vágott blogposztban feloldani. A miértekre, és a hogyan-okra kell válaszolni, de sürgősen. 

A bőség zavar, avagy ezt most így, hogy?
A bőség zavar, avagy ezt most így, hogy?

  Lássuk a trendet. A kétezres évek hússzal kezdődő évtizede, elhozta a slim fit korát, ez olyan, mint a Csillagok Háborúja Sithek bosszúja, mert végleg meg kellett válnunk a három vagy több számmal nagyobb zakóinktól és nadrágjainktól, hogy aztán cipőkanállal kelljen felvenni a szűkített pantallót. Hacsak nem lézerkarddal, maradva a tematika mentén. Ezzel pedig jött egy kínzó dilemma, ha a nadrág feszül a lábon, nem lehet már a megszokott "rogyasztott" cipőre bukó nadrágszárat viselni, mert nagyon bután mutatna. Ezért a "divatászok" úgy hidalták át a problémát, maradva a filmes hasonlatoknál, mint a Gyalog Galopp lovagjai a rekettyést egy lejtős ösvénnyel, levágták a nadrág szárát, vagyis lerövidítették. Így a nadrágból kivillanó boka kezdet borzolni az idegeket. A sokak számára megszokott bőségráncok is eltűntek, pedig az olaszos stílus mekkora jellemzője volt ez úgy, hogy nem csak egy bőségránc volt nadrág csípőjén, hanem akár már kettő is. Higgyünk a hullámoknak, ez is visszatér majd, mint Covidos gyerek az Adriáról. 

Itt is sok a baj, keressük a köztes megoldást.
Itt is sok a baj, keressük a köztes megoldást.

  A nagy silm előretörésével a cipőket gyártó cégek fellélegeztek, hogy na most akkor még jobban látható lehet szeretett műveik egy - egy aktuális divat fotón, nem csak a ruha lesz a központi szereplő.

Amúgy a slim korszak a nadrágszár lerövidülése okán, valóban előtérbe tolta, hogy a férfiak végre talán még jobban odafigyelnek a cipőik állapotára vagy minőségére. Nem nagy baj ez, sőt én úgy gondlom, előretörés is lehetne a lábbelik tekintetében. Mindeközben azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a nadrág szárának valóban nem kellene idétlen mód rövidnek, vagy épp az ellenkezőképp hosszúnak lennie. 

Én pont így kedvelem.
Én pont így kedvelem.

  Az ideális méret a 20 cm, mondják a hölgyek. Bocs, elkalandoztam a férfi soviniszta szex-izmus irányába, az ideális hosszúság nadrágtípus és szabás esetén más és más. Az öltönyök esetén én sem kedvelem a túlzottan rövidre szabott bokavillantó megoldást, sőt ez nem is elegáns. A nadrág még ha slim szabású is az öltöny viseletén, minden esetben a cipőt fedő, akár egy leheletnyi töréssel állítható be. Amennyiben nem vagy híve a slim fit szabású dolgoknak, a nadrág szárára ez a szabály szintén alkalmazható, elkerülve ezzel a harmonika szár effektust és a "bohóc" outfit hatást. 

A farmer sem lehet kivétel!
A farmer sem lehet kivétel!

  A farmer és chino nadrágok hordásakor szintén ügyeljünk a pontos hosszra, főleg a farmernél hatványozottan fontos. Számos gyönyörű példát lehet látni az utcán, ahol a farmer szárát többszörösen felhajtott állapotban, vagy épp a letaposva láthatjuk. Nem szép, mondhatni csúnya, illetve ronda és igénytelen. A chino nadrág egy lehetőség arra, hogy a könnyed stílust keverjük a feszesebbel, így még jobban oda kellene figyelni a pontos beállításra. Ebben az esetben a nadrágszár felhajtása lehet megoldás, de itt se essünk a stílus paripa másik oldalára, vagyis nem kell térdig felgyűrni, itt már lehet egy apró boka villantás. 

Ugye ehhez kell zokni? Kell bizony!
Ugye ehhez kell zokni? Kell bizony!

   Fontos megjegyezni, hogy itt jön be a másik "stílus karantén" fogalom, avagy milyen zoknit húzunk a lábunkra, amit aztán vagy megmutatunk, vagy sem. Én amondó vagyok, hogy öltöny esetén, hacsaknem loafert húzunk a lábunkra, kell a zokni. A fűzős cipők esetén még nekem is idegen a titokzokni használat öltöny viselet esetén. A helyzet más persze a monk típusú cipők példáját nézve, ahol a loaferrekkel egyetemben viselhetünk titokzoknit az öltönyös megjelenésnél, bár ez is időjárás függő, erősen ajánlott nyáron, és kerülendő télvíz idején.

A többi nadrágtípus esetén, farmer, chino szabad döntés szerinte a nadrág szárának alakulása esetén a zokni hordás kérdése, vagyis, ha van zokni legyen inkább hosszabb nadrág szára, ha pedig nincs lehet bátrabban rövid.

Remélem ezzel az "egy flekkes" írással, letudjuk a; "Nézd má' a kis buzzanacsnak milyen a gatyaszára ... "típusú odamondogatást, kommentelést, és rendbe tetem a harmonika szerű redőzetten igénytelen nadrágszárakat is. Ha meg nem, én legalább megpróbáltam!

Barátsággal;

Tibor