Mi lesz a lábadon? Én Tudom!

2018.01.10

 A cipő, ami néha férfiak esetében egy lesajnált, elkoptatott silány "valami", amit a lábon kell hordani, mert különben felfázna talptól felfelé. Pedig a cipő több mint egy "szükségszerűség". Azt nem mondanám, hogy annyira fontos lenne nekünk, pasiknak mint a szebbik nem számára, de hidd el kedves olvasóm, hogy az első dolog, amit megnéznek rajtad a hölgyek, az a cipőd lesz. (Meg az autód, amiből épp kiszálltál, aztán a ruhád és végül a szemed.) Az sem nagy baj, ha az, amit megnéznek nem épp egy rossz, letaposott sarkú, a többi ruhadarabunkhoz nem illő topogó lenne. Mai téma. Mit kezdjünk a cipőkkel! Lehet nagyon rohanok előre, de jó lesz már most tisztázni ezt a kérdést. Nem trendet, de rendet kell tenni a cipők között, a fejekben.

Ő egy alapos ember.
Ő egy alapos ember.

"Férfiak azt mondták nekem, hogy megmentettem a házasságukat. Jó sokba kerülnek a cipők, de még mindig olcsóbbak, mint egy válás." - Manolo Blahnik

Azért, hogy tőled se váljanak el, vagy épp emiatt legyen új párod, ajánlok néhány lábravalót. Mielőtt nekem rohannál, a blog nem akar sem erőszakot elkövetni rajtad, megkövetelni sem, hogy ezekben a lábbelikben vészeld át a napjaid, csupán ajánlat, ami olyan, mint a bankok hirdetése, semmire nem kötelez.

A cúgos cipő nem a múlt, jelen is lehet.
A cúgos cipő nem a múlt, jelen is lehet.

 Majd tavasszal, vagy épp majd a nyáron, megszabadulhatunk a bakancsszerű, vagy épp csizma jellegű surranóktól. A félcipők és a belebújós mokaszinok kora kezdődik, és csak ízlés kérdése, hogy mennyire vagyunk bevállalósak a zokni hordása esetén a cipő mellé. Én ezt sem nyomom az "arcodba", de néha nagyon jól mutat, ha csak egy titokzokni van a lábunkon egy loafer, vagy mokaszin esetén. Viszont ne rohanjunk előre, mint Napóleon az orosz sztyeppén, mert annak sem lett jó vége, hanem lépjünk egyről a kettőre. 

  A cipő, amit simán félcipőnek nevezünk, de e felsőrészének kialakítsa miatt más és más néven hívjuk, és legtöbb esetben öltönyhöz vesszük a lábunkra. Az első: oxford típus, de ettől még nem leszünk anglománok, itt a felsőrész kialakítása és megmunkálása más, mint a többek által jobban kedvelt derbyé.

  A csatok esetében beszélünk monkokról, ami lehet dupla és szimpla csatos. Ezek a cipők újbóli reneszánszukat élik, és gyakran látható, hogy a megszokott elegáns megjelenés ellenére, casual, lezser szettekhez is viselik. Még, hogy de! Naná! 

  Kedvelt tavaszi - nyári forma a loafer amit gyakran mi mokaszinnak mondunk, mert "belebújós" formája ehhez hasonló. A loafer szintén egyre jobban elterjedt forma, és nem csak az üzleties megjelenés esetében. Bátorság, nem fognak már kiröhögni, sőt! Gyakran negatív jelzővel illetik, mert a (geng)rendszerváltás korai szakaszában egy "makkos" formája terjedt el, és fehér frottír zoknikkal hordva adtak nagy maflást a jó ízlésnek. Bár Jaco is ebben nyomta a Moonwalker lépéseit, de azért ezt feledjük el inkább. A kis "bojtos" loafer másnéven a tassel.

  Ahogy melegszik az idő, és egyre jobban fogy a rozé fröccs, a lábunk a sima loaferből átcsúszik, a "vitorlás" cipők felé, amiről pár éve egy elég szép stílus vita bontakozott ki, és ez ma sem nyugszik. Én is azt vallom, hogy valóban lenne más megoldás, erre a "cipő problémára". (Boat shoe) Ezek a cipők nem minden estben vitorlásokra valók, hanem mint egy divat elem jelenik meg az utca frontján. 

  Elérkeztünk az sportcipőkhöz, ami már egészen érdekes színt visz a megjelenés keverésébe, mert egyre jobban tör magának utat az elegánsabb outfit kiegészítőjeként. Itt persze nem a hagyományos futó, vagy edző cipőket értem, hanem a direkt ehhez a stílushoz igazított formavilágról. Az úgynevezett sneakers. 

Sneaker és öltöny, nem az ördögtől való. Fotó : Fotó Galló
Sneaker és öltöny, nem az ördögtől való. Fotó : Fotó Galló

  A képek és a különféle formák remélem tudtak inspirációkat adni arra, hogy miben lépj majd be, és mihez mit vegyél fel. Egyet viszont soha ne feledj el, a cipők gondoskodást igényelnek, és ezt még a leglesajnáltabb darabok is meghálálják azzal, hogy sokáig hű társaid maradnak. Lehetőség szerint sámfázz, feltételen használj tisztítószereket, és ha a korral járó sérüléseket javíttasd ki cipésszel.

"Ha" tetszett, amit itt olvastál - láttál, kövesd a facebook oldalamat is, vagy inspirálódj az instagramon, illetve a tumblr mikroblog is rendelkezésedre áll. Stílus tanácsokat pedig itt kaphatsz: ugodi.tibor@tiborstiluslapja.com . 

Barátsággal: Tibor