Már megint az öltönyökről?

2018.08.04

 Hogyne! Naná! Mi az, hogy! Nagyon is! Mert az a helyzet, hogy az öltöny nem csak egy kényelmetlen ruhadarab és az életünk megrontója, hanem a üzleti, "esemény korlátozott", és esti megjelenésünk alap kelléke. Leginkább, ha ezt a munkánk adta helyzetünk megkívánja, vagy elvárja. Sajnos a szavak melyek eszünkbe jutnak, ha az öltöny a téma, a "tudjuk le", "jaj", "nem akarom", "minek", "kényelmetlen". Pedig mennyire szeretjük a moziban nézni, amikor a 007-s ügynök, öl, iszik és alszik kedvenc öltönyében. 

Valljuk be férfiasan, ha máshogy nem is megy, valóban néha nyűg a gúnya, amit ránk kényszerítenek. Pedig nem kellene, főleg, ha okosan és tudatosan választjuk ki. Most jöjjön pár tipp milyen ismérvek alapján érdemes a döntést meghozni. 

A cipő szabály itt is fontos; avagy egy pár nem pár, több pár a pár!

Az öltöny is "fogyó eszköz" és hetente, vagy jobb esetben naponta kellene, hogy cserélődjön. Mert gyűrődik, koszolódik, testnedveinket felitatva válik kémiai fegyverré, és lásd be ha tényleg nem vagy az M5 tagja ez nem annyira menő. Az alapok alapja, hogy legalább három vagy négy szettünk legyen. Ami álom egy induló kezdőnek, és nevetséges az abszolút bejáratott nagyvárosi Danddynek. Kőbe vésve tehát, hogy vagy legyen legalább három, de legalább kéthetente tisztítóban járt öltönyöd, amit cserélhetsz, ha kell. 

Több nap, mint öltöny.

Az öltönyök száma adott, akkor azt is tudjuk, hogy ezeket mikor és milyen helyzetre vesszük fel. Mozgalmas és rohanós napokon jobb, ha az öltönyünk az a fajta, ami bírja a strapát. Nem kényes az autó, vagy "tömeges közlekedés" adta viszontagságok próbatételeire. A másik lehet az irodai szett, mely nem kell, hogy mást tűrjön el, mint az ülésből kialakult ráncokat. Végül az ami inkább amolyan "szereplős", mert ha munkánk megkívánja az üzleti prezentációkat, nem baj ha van egy igazán mutatós fajta is, amit aztán ha kell, még az "afterwörkre" is magunkon hagyhatunk koktélozás gyanánt, máris adva a "james bond-i" hangulat. (Már ha az adott ügyfeled, mondjuk a volt KGB legszebb ügynöknője ... )  

Anyag az, "anyag"!

 Kompromisszum a szó, ami eszembe jutott rögvest amikor az anyagokról, vagyis öltönyeink szövetéről lesz szó. Mert az élet egy nagy kompromisszum felhő, melybe feltöltjük álmaink és a rögvalóság összes tervét, és végül hozunk egy reális döntést. Ez a döntés pedig az ár körül forog. Legyen olcsó, de szép és jó, és legfőképp kényelmes. Ez a terv, és aztán jön a megvalósítás rémálma. Mert vagy nem lesz jó, viszont nem kényelmes. Vagy szép és kényelmes, de drága. Most nem írok a teljesen magunkra szabatott "bespoke" öltönyökről, vagy a made to measure-ről ,  ahol a kiváltságosok maguk dönthetik el, mennyire legyen "elszabva" a felöltőjük, itt inkább a jól megszokott konfekcióról lesz szó. Hála a magasságos tervező asztaloknak, és a gyártósorok minimálbéren dolgoztatott szalagmunkásainak, mára a "fast fashion" csak úgy ontja magából az öltönyöket. Köztük egyre jobb, és jobb minőségben és formában. Nehéznek nehéz választani, de nem azért végre, mert ne lenne kínálat, inkább az ellenkezője. Az anyagminőség fontos, tehát a konfekció esetében sem kerülheted el, hogy belenézz a zakó belsejébe. Mert kell a jó szövet! Rugalmas és kopásálló, de mégis majdnem az "egyediséggel" felérő. Minél kevesebb a műszál, annál jobb volt a döntésed értéke. Bár tudjuk a modern konfekció már szinte minden szövetében elasztánt tesz, ez nem baj, mert a napközbeni stressznek kitett anyag, kevésbé gyűrődik, és ha kell ( mert kell ) rugalmas lesz. Minden évszaknak megvan a maga anyagvastagsága, és bélés mennyisége. De erről is, és még sok másról egy követező bejegyzésben lesz majd szó. Nem ritka már, ha ismered a méreted precízen, és tudod is mit, hol kell mérni, hogy weben is rendelhetsz öltönyt, amit aztán rád szabva, anyagokat magad tetszése szerint kiválasztva, küldenek meg részedre készen. Amennyiben erre adod a fejed, én azért azt javaslom, hogy valóban ismerd meg a méreteid pontos levételét. 

A háromrészes slimfit öltöny.
A háromrészes slimfit öltöny.

Az alakhoz a forma ... ( ógörög reklámszlogen)

  Az alakunk és alkatunk határozza meg, hogy a számos hangzatos elnevezéssel illetett méret illik ránk. Modern fit, slim fit, extra slim stb. már egy régebbi bejegyzésben kitárgyalt. A hivatkozás a szavak alatt elrejtve visz az aktuális írásomhoz. Itt csak annyit írnék plusz adalékként, hogy nem baj, ha az a zakó egy számmal kisebb, vagy a nadrág hossza nem a megszokott harmonika rogyású. Te döntesz, de a legrosszabb döntés az, ha hallgatsz a következő mondatra; "Ez szűk neked, vegyél nagyobbat úgyis belehízol!" Nem, mert nem az acél, hogy azt az öltönyt vedd meg, amiben majd a pap kísér el az utolsó, ám neked ez már kevésbé fárasztó utadra. Nem, mert amikor egy számmal nagyobb minden rajtad, úgy fogsz kinézni, mint a Umbertó Cirkusz bohóca. ( A poltkorrektség miatt itt nem írtam mást ...) 

Ezt is lassan majd át kell szabatnom! Fotó :GallóFotó
Ezt is lassan majd át kell szabatnom! Fotó :GallóFotó

A praktikum is jól jön, hiába a mondás; "A cipő, és a praktikum, két különböző fogalom."

 Praktikus, ha egy két régebbi öltönyöd is megtartod, mert azokat egy jó szabó "újrahasznosíthatóvá" teheti. Egykori három gombos, magasan záródó zakód, lehet ma is trendi, csak lehet be kell venni belőle vagy a gombsort kell megigazítani rajta. A nadrág egykor bővebbe szabású volt, be lehet vetetni, a szárát le lehet rövidíteni. Egy jobb anyagú régebbi háromrészes öltöny mellénye, akár ma önálló ruhadarabunk lehet, vagy variált darabja egy másik, de újabb öltönyünknek. Soha nem lehet tudni, milyen kincseket rejt a gradóbunk mélye. 

A made to measure, nekem bejött. Fotó: Fotó Galló
A made to measure, nekem bejött. Fotó: Fotó Galló

 Öltönyök, és mennyire más így nézni ezt az akár unalmas ruhadarabot, sokoldalúan más az, amit az elején írtam, hogy kötelező és kényelmetlen, csak másként, és tudatosan kell hozzányúlnunk. A minták és színek világa, egy következő írásom tárgya lesz. Addig is ha tetszett, oszd meg, és nem árt ha kedveld!

Barátsággal: Tibor