Január, február, itt a nyár! Ja nem. ☹

2019.01.04
Öltözz fel, nincs még itt a tél vége.
Öltözz fel, nincs még itt a tél vége.

  Népi bölcsesség, hogy a kutya nem ette meg a telet, csak ha valóban februárban zakóban rohangálhatunk a placcon, mert a tavaszt idéző napok lennének. A kutya tehát, nemhogy nem ette meg, de még neki sem látott a falásnak, mert bizony cudar idők járnak felénk, holott már karácsony után, leginkább a tavaszt várjuk meg a csicsergő napsütést. Pedig a neheze még hátra van, így biztosak lehetünk abban, hogy a réteges ruházkodás ideje még nem járt le.

  Mi az, aminek örülhetünk hát, ha kint koppannak a talajon a megfagyott verebek, mert a fagy nem enged? Példának okáért annak, hogy még mindig el lehet rejteni az ünnepke előtt, alatt, és után felszedett plusz kilókat, mert van mivel, például a réteges ruhával. Mondjuk mert pont úgy is öltözhetnénk, mint egy norvég halász, az alap darabok rendelkezésre állnak. Persze mind ezt a casual jegyében. Vegyük tehát sorban. 

Garbók, és pulóverek.
Garbók, és pulóverek.

A, Jó meleg kötött garbó (és) vagy kötött csavart mintás pulcsi. Ami a lényeg, hogy ebben az esetben sem kell már attól tartani, hogy a nagyi végtelen fonalából készült extra méretű kézi csoda nem lehet stílusos. A lényeg ugyanis azon van, hogy úgy érezzük magunkat, minta a jegesmedve bundájában. A színek esetében a fehér, a zöld és a kék dominál, de nem baj az, ha valóban norvég mintás lesz a gyapjúból készült csoda rajtunk. Javaslatom a "csónak" kivágású pulóver alá is csak egy melegebb póló, vagy alsó ujjas trikó. Inget még véletlen se vegyünk egy ilyen laza outfit alá. Sokkal "macsósabb" az összkép! (Néha, mackósabb ... ) 

Nem kell fukarkodni a rétegekkel.
Nem kell fukarkodni a rétegekkel.

B, A nadrág. Itt jön képbe a slim világ helyett, a régebbi, inkább laza bővebb fazonú farmer vagy vászonnadrág. Ami nem azt jelenti, hogy a letaposott szárú agyonmosott, egykor szebb napokat látott kidobni való nadrág lesz az ajánlatom! A nadrág színe legyen fehér, nem baj az, ha tél van. Aki viszont tényleg nem akar teljesen a tengerészek fazonjára hajazni, megengedett a fekete is. Ami azt illeti még az sem baj, ha bélelt belül, mert a zordon szelek és fagyok nem hatnak negatívan a korosodó ízületeinkre. (Ez itt a nagypapi ajánlat volt!) 

Ebben már nem csak egy süldőt lehet ellopni.
Ebben már nem csak egy süldőt lehet ellopni.

C, Kabát. Ismerjük azt a fogalmat, hogy "malaclopó"? Ezt azokra a télikabátokra szokták mondani, ami dupla sorban záródik és a térd alá ér, vagyis akár egy eltulajdonított malacot is el lehetne alá rejteni. Ez lenne a casual megjelenésünk koronája. Amennyiben mégsem vágyunk az északi-tengeri megjelenésre, vagy csak részben, kellően színesíti az outfitet egy rövidebb, de széles gallérral ellátott, nagy gombokkal záródó úgynevezett "tengerész kabát" is, ami alól a garbó nyaka szépen kilátszik. Még talán egy kisebb szakáll is elmegy ehhez, hogy jobban hasonlítsunk Amundsen kapitányhoz. 

A kényelem és a "hőszigetelés" fontossága.
A kényelem és a "hőszigetelés" fontossága.

 D, A cipő. Itt sem kell fukarkodni a kényelemmel és a "hőszigeteléssel", mert a magasabban záródó bakancsok lesznek barátaink utunk során. Kicsit elegánsabb, ha a fűzős, de lehet belebújós magas szárú is remek megoldás. A zoknin sem szabad spórolni, jöhetnek a vastagabb anyagú és melegebb hosszabb szárú modellek. Fontos, hogy helyén legyen minden. 

Mókás, de akár praktikus is.
Mókás, de akár praktikus is.

 Itt zárhatom az ajánlatot, de ne feledkezzünk meg a sapkákról és sálakról sem. Jelen esetben a kötött anyagú, és rendesen a fejbe húzható sapka nem idegen ettől a megjelenéstől, mellé remek kiegészítő lehet, ha nem garbót veszünk fel, a kötött vastagabb sál. Így már teljes felkészültségben ronthatunk rá, a tél örömeit okozó, hideg sarki szeleknek, a zúzmarás reggeleknek, a disznóvágást idéző, kopogós roppanó fagyott hónak. Akár még a fűtetlen minden megállóban állandóan sarokra kinyíló villamos ajtóban is végig utazhatjuk a teljes vonalon az utat, hogy aztán elmondhassuk mi mekkora májerek voltunk, mert ezt is megcsináltuk, mint egy "városi túlélő".  

Ő is így gondolta.
Ő is így gondolta.

Zúgjon az északi szél, tomboljon az ítéletidő, mi készek vagyunk!

Barátsággal: Tibor