Idegesítő ügyek

2017.01.21

   Tudom, ez a felület nem kellene, hogy hasonló "ügyek" helye legyen, mert a követőim, és olvasóim szinte már minden szempontból enciklopédikusan kiműveltek a stílus és divat területén (is). Viszont mégis vannak olyan dolgok, mint a vicc, ami a csecsemőnek új, ez pedig nagyon idegesítő tud lenni. Ma ezt a pár dolgot taglalom, és mutatot, hogy többet ne legyen belőle probléma. 

Nem nézek félre, mert én tudom ezeket.
Nem nézek félre, mert én tudom ezeket.

1, Az a "bizonyos" biztonsági fércelés. A fércelés a zakón és a nadrágokon a konfekciós szetteknél azt a célt szolgálják, hogy a csomagolás esetén ne sérüljön, ne gyűrődjön az anyag. Ilyen a zakó hátsó részén a sliccek összefércelése, vagy a zakó felső zsebének, és általában zsebeinek bevarrása. Még a felső, díszzsepi helyén is, és a vedégzseb is be van varrva. Ez nem azt a célt szolgálja, hogy a gazdasági okok miatt aggódó úr, ne tudjon a zsebéből könnyedén költekezni, és váljék belőle Harpagon. Csupán annyi az ok, hogy biztosítsa a végtermék ne sérüljön. Tehát amikor megvettük, ezeket a férceléseket bátran bontsuk fel. Főleg mert egy dupla hátsó sliccezés bután mutat, ha nem vágjuk át. A díszzsebkendő helyére, semmit nem tudunk rakni, ha az be van varrva. A zakó zsebébe pedig nem kell tömködni semmit, de azért azt sem árt "felszabadítani". 

2, A legfőbb bűnök egyike a még mindig "támadó" és irritáló márkajelzés a zakó, és kabát ujján. A legnagyobb vétkek egyike, ha rajta hagyjuk a felségjelzést. Ez nem autó, ahol az autó elején dísz a jelzés. Ez egy ruha, amin ha rajta marad a hivalkodó kis jelzés, nagyon ronda és teljességgel ízléstelen. Azonnal szedjük le, távolítsuk el, még ha az annyira kedves számunkra, mert egy év munkabérére ad visszaigazolást. 

3, Ár és "dögcédulák". Bróker botrány büntető ügyben, a vádlottak padján "volt minőségi pénzemberek" ültek egymás mellett. A fotósok nem készíthettek róluk olyan képet ahol látható lehetett volna az arcuk, ezért az egyik a cipők talpszintjétől felfelé fotózott. Az olvasó pedig mit láthatott, hogy a "széplelkű" lábán lévő cipőtalpán ott virított a ráragasztott árcédula, ami egyből bukta lehetett volna, nem csak stílustalanság vétke miatt, de az ár tükrözte az elkövetett csalás értékét. Vagyis "drága" brókerünk cipője, egy komplett vidéki óvoda éves étkezési keretének költségét fedte le. Drága uraim, tessék rögvest eltávolítani a cipő talpára ragasztott ilyen, olyan cetliket. Még azt is ami a gyártás méreteire utal, vagy a származási helyre. Ez vonatkozik a cipő belsejében elhelyezett hasonló ragacsokra is.  

4, Ing és a vasaló. Rossz szokás, de sajnos még mindig együtt jár a "modern" férfi "imidzsével", hogy vesz egy drága inget, és rögvest az üzletből elhozva a szekrénybe kerül. Se vasalás, se semmi. Aztán ha felveszi a frissen szerzett darabot, vagy a hajtások látszanak rajta, vagy jobb esetben annyit tesz az ügy érdekben, hogy elől, ami épp kilátszik végig vasalja. Óriási hiba, mert a frissen vásárolt ing, mindenképp mosást igényel, kettő a vasalás, ami tudom macerás ügy, de megadja az új ing remek érzetét és persze a tartást.   

Inget mosva és vasalva teszünk a szekrénybe.
Inget mosva és vasalva teszünk a szekrénybe.

5, Nadrág és szára. Főleg a farmeres megoldások esetén láthatjuk, hogy a "hanyag úr" aki épp, hogy megúszta a vásárlás macerás feladatát, és örömmel az arcán, mint a jóllakott napközis, kilépve a fülke magányból, ahol forradalom zajlott le, mert győzött a méretekkel szemben. Jónak ítéli a nadrág pár centivel hosszabb szárát, és mintegy rogyasztott harmonika, elkezdi hordani a megszerzett darabot. Rosszabb esetben, ha még épp nem csuklik össze a szár, és leér a cipő talpa alá, szépen letaposva viseli büszkén. Majd amikor rájön, hogy hiba csúszott a mértani ügyekbe, laza egyszerűséggel a már viseletessé vált nadrágszárat felhajtja. Igen ott valahol a hippik világában, részemről is nagyra becsült Woodstock fesztivál esetén még ez el is ment, de manapság nagyfokú igénytelenség ez. Tudom, megint én vagyok a túlzott elvárásokkal rendelkező, és a "szörszön", de nem hagy békében ez a pár alap dolog amit, nem is kell messzire menni, csak néha belenézni a televízió egyese "beszegető műsoraiba", sajnos viszont láthatunk. Próbáljunk csak kicsit jobban odafigyelni, és máris elkerülhetek ezek a bosszantó tények. 

Barátsággal : Tibor