„Hagyományos” értékek.

2018.02.20

   Minap egy blogbejegyzés alá érkezett egy komment; "Szerintem a lényeg az, hogy ezeket a ruhadarabokat tudni kell viselni, az új irányzatokkal tudni kell azonosulni. Ha valaki ezeket csak magára erőlteti, mert mindenki más is ezt és így hordja, és nem tud bennük magabiztosan viselkedni, mozogni, létezni, vagy az ilyen ruhadarabok viselésével "túljátssza" magát, az visszatetsző hatást válthat ki, aminek a következménye lehet a megbélyegzés. Ugyanakkor van egy másik kategória, aki a hagyományos értékek híve (esetleg maradi) és az új irányzatokkal nem tud vagy nem mer azonosulni, ezért inkább rásüti a másságot az ilyen stílust bevállaló emberekre. Akár pusztán irigységből is..." 

Ő sem egy igazi "hagyományos értékrendű".
Ő sem egy igazi "hagyományos értékrendű".

  Ebben a gondolatsorban egy ragadott meg, nem mintha többi nem lett volna értékes, mégpedig a "hagyományos értékek hívei". Ők lennének a "maradiak", és ők lennének az "irigyek". Nem tudom, illetve leginkább értelmezni, nem tudom, mit jelent az, hogy a hagyományos értékek, mik lehetnek a férfi stílusban és divatban. Mindjárt írom, és képekkel beszélem el miért nem. 

   Hagyomány a dupla soros zakó vagy öltöny, és mégis, ha manapság látjuk, inkább azt gondoljuk a viselőjéről, hogy "trender", divatmániás, stílus megszállott. Mert a hagyomány itt is beesett, a divat gyorsan robogó mozdonya alá. Vagyis megváltozott a róla alkotott "hagyományos kép". 

   Hagyomány volt, a szűk szárú nadrág, méghozzá a boka száránál levágva. Emlékszünk a hatvanas évek lejére, és a gombafejű srácok tombolására. Ők ott a BBC -ben valami hasonlóban nyomták akkor a "Love me do" - t. Mellette az egész kompozíciót a szűk fazonú zakó és az egészen vékony nyakkendő dobta fel. Hagyományos? Igen. Mára sokak számára nevetség tárgya? Igen! 

  Hagyományos volt, és jelen van a loafer, a cipők sorában. Számos világsztár és követendő egykor még nem "celebnek" nevezett, hős hordott a lábán ilyen cipőt. Mára itt van, és mi mégis azt hisszük róla, hogy valami "úri huncutság", és megint a stílerek akarnak erőszakot elkövetni rajtunk. Pedig nem. Csak a hagyományos szó, le lett cserélve a trendire. 

  Hagyományos megoldás az urak esetében, a mellény is. Voltak évek, amikor sehogy sem tudta beilleszteni a ruhatárába senki, és most ismét feltámad poraiból, és szinte el sem lehetne képzelni egy - egy szettet nélküle. Sőt önálló lábakon áll, és csupán ezzel is megoldható az elegáns hétköznapi megjelenés. Mellény mánia lett ismét a divat. 

   Utolsó, de nem hinném, hogy a teljesség igényével,az utolsó a sorban, a "hagyományos stílus" szerinti minták, a rácsok és a csíkok. Mit gondolunk erről manapság? Az a furcsa, hogy furcsának tartjuk. A rácsminta vagy Eszterházy, épp olyan hagyományosak, mint a csíkos vagy a halszálkás minták. Vannak évek, amikor eltűnnek, és vannak, amikor mást sem lehet látni. 

   Ennek tükrében én azt gondlom, hogy a divat körforgása olyan, mint a könnyűzene, nem tudnak már újat kitalálni, komponálni, tehát nem akad más megoldás, mint elővenni a régit és feldolgozni újra és újra. Ebből vezethető le az, hogy olyan, hogy hagyományos stílus, szerintem nem létezik. Helyette van a divat, és a megszokottól eltérő trend. Amit ma furcsállunk, holnap hagyomány lesz, lett. Egy dolog, ami viszont, soha nem lehet hagyomány, vagyis nem szabadna, hogy az legyen; az igénytelenség. Sajnos ebből lett inkább mára hagyomány. Ez ellen lehet protestálni, sőt mint több, kötelező. 

Barátsággal : Tibor