Egy IT szakember átalakulása! (nem kafkai értelemben)

2017.02.09

 Egy lépést teszel aztán vagy a szakadékba zuhansz, de jobb esetben a fellegekbe repülsz. Én azt javasolnám, ha öltözködésről beszélünk, de minden más esetében is válaszd a második lehetőséget. A nagy ívű bevezető után a földhöz ragadt lényeg a blog ma arról, hogy lett egy IT szakemberből, legalábbis az öltöztetés után "más ember".

"Még a csiricsáré stílus is jobb a semminél, ez tény: akár tudomást vesz róla az ember, akár nem".(Thomas Harris)  András, ha nem is konkrétan ezt a csiricsárét választotta, de megértette az idézet lényegét. 

Innen indultunk, mint látható a nadrág hossza kissé túlzó, pedig benne magát nagyon kellemesen érző ifjú ember még nem tudta milyen terveim lesznek ellen. Aztán rájött.Majd kapálózott, tiltakozott, meg, meghátrált, de végül győztünk(tem).

"A stílus a legegyszerűbb módja annak, hogy valami bonyolultat közöljünk másokkal." Jean Cocteau

Kedves barátom fia, aki megrögzött IT szakemberként a kényelem és a praktikum megszállottja volt, már egész ifjú korában okozott meglepetést családja, és szerény személyem számára. Ő volt az aki, noha a fizetése és az anyagi lehetőségei nem szabtak volna szűk határt ruhatára bővítésére, mégis egy szép kora tavaszi napon az ajtónkban állva olyan cipőben érkezett, hogy a nyiladozó napsugarak a cipőn tátongó lyukon átjutva szinte kiégették a retinámat. Ekkor döntöttem, ennek fele sem tréfa, embert kell faragni. 

A megtestesült ellentmondás az amikor láthatóan nem lenne baj a szereplő "méreteivel", de ő mégis valami egészen fura oknál fogva azokat a ruhadarabokat tartja előnyben ami számára a legelőnytelenebb.  Persze meg azt ami reggel a leggyorsabban leakasztható a gardróbból. Itt nem számít, hogy az ing nagyobb két számmal, a nadrág bő mint a Duna áradáskor, és a cipő egyszínűen fekete, és a redők a kor gyűrődései miatt, az ezer éves ember arcára hajaznak a sámfa hiánya miatt. Itt kellett a beavatkozás, és a rábeszélés.  "Barátom nem mehet tovább ez a teáltalad meghatározott úton, mert harmincöt évesen még nem biztos, hogy a korkedvezményes nyugdíjas klub bingó szakkörben kell kikötni." 

Nincs mese, egyszer pontot kell tenni az ügy végére és nekiesve a boltok adta lehetőségeknek, egy kisebb összeget a megjelenésre is áldozni kell a merevlemezek mellet. A döntésem Andris esetében, plusz az alkatát figyelembe véve is, a Digel Store Budapestre esett.

 

Persze mindenki utálja, főleg ha férfi és eddig a monitorok magányában élte életét, hogy nem elég az, hogy egy hülye divatmániás ide - oda rángatja üzletről - üzletre, de még fotózzák is közben. Itt épp egy inget választottunk, embert próbáló körülmények közt, mert aznap épp elromlott az üzlet légkondija, és a kinti időjárásnak köszönhetően a páratartalom majdnem a 80% körüli mértéket mutatta, stabil harminc fok mellett. ( Hol van az a tavalyi nyár ... ) Viszont minden elismerés, mert András remekül által a sarat, és kemény férfias magatartása miatt, az IRON MAN magasságokat megközelítve, több ruhadarab felpróbálásával bizonyította rátermettségét. ( Itt jegyezném meg, több alkalommal írt dorgálásom a férfiak vásárlási szokásai esetében, kellemeset csalódtam, mert egy IT -s nyugalma, nagyban felülír minden eddigi gondolataimat ebben a témában. ) 

Mit választottunk? Azt, ami a kedves kuncsaft igénye volt. Legyen laza, de mégis ha kell üzleti, és egyben tartást adó, nyárias vagy épp a könnyed őszi napokon is viselhető. A másik szempont, hogy a pénztárca se apadjon le annyira, hogy a következő fizetés napig, keksz és tea legyen ebédre. A megoldás nem volt probléma, mert András kifogta a még tartó nyárközi leárazást, és ráadásul a méret, amit testalkata ad, pont adott több opciót is. A döntése két regular slim chino nadrág, egy regular slim ing, ( szigorúan non-iron ) és egy regular slim zakó mellett maradt. A két nadrág színben más, kék és a képen látható vajszínű lett. Az ing egy apró mintás kék alapú fehér. A zakó pedig a Digel egyik kedvence, alapjában inkább barnába hajló, de mégis szürke tónusú. Andris esetében a kék zakók nem jöttek számításba. 

Persze minden alapja, hogy a kedves vevő elégedett legyen. Itt ezzel sem volt probléma, mert aki nem szereti, hogy a nadrág a teljes slim simulással szorítsa ott is ahol az neki már gondot okoz, nem volt probléma. A nadrágok esetében itt ez volt a szempont. Az adottságok miatt még méretben passzoló, szinte átalakítást sem igénylő darabok kerültek a csomagba a vásárlás végeztével. Közben meg elvan a "stíler" ha játszik, gondoltam nyomok egy selfiet ha már arra jártunk bizonyítva, hogy nem kamuzok. Nézzük mi lett az eredmény, a honnan - hova jutás után. A képek a xiaomishop.hu által biztosított, Xiaomi Mi Akészültek, és nem profi fotós nyomta le, hanem szerény személyem egy vasárnap délután.

 

Casual keverék, az ing és a nyakkendő elegye a sportcipővel. Mindjárt más hatást kelt, pedig semmi extra nincs benne. A nyakkendő, ami a vékonysága miatt Andráshoz hasonlító alkat esetében nagyot dobhat.  Mindez nyakkendő nélkül, de már zakóval és egy kis extrával a zsebben. A szürkésbarna színt dobta fel a kis virágmintás díszzsebkendő. A cipő már meglévő,"hozott anyag", de mégis remekül passzolt a szetthez. A karkötő az R.M ékszer TSL kollekciójának tagja.

  

A fenti szett a kék chino nadrággal, és a barna cipővel. Komoly, de mégsem ad mást mint Andrást magát. Nem lett tőle epe keserű. Számomra ez a megoldás kicsit lehetett volna lazább is, mert a barna zoknit ebben az esetben hanyagoltam volna, de a "kuncsaft" szava dönt, és mellette, pedig ha nem érzi, hogy a hosszabb zokni helyett titok is megfelelt volna, én nem erőltetem. Az összhatás így is lejött, és a siker már érezhető. András megváltozott.

"Divatos holmikat bárki vehet magának, stílust azonban nem."

Giorgio Armani

Persze a mester szavai igazak, de mi van ha a divatos holmik és saját stílus találkozik? Itt szerintem ezt értük el közösen. András nem a legdrágább holmiktól marad az a srác, aki komoly IT -s vezető, de mégis könnyed és laza. A változás érezhető és látható. Ami a lényeg, hogy amellett, hogy egy jó "buli" volt ez, neki egy más érzést hozott a hétköznapjai esetében, amit aztán a munkahelyén él tovább. Én annak is örültem, hogy kedves felesége sem mondta azt, hogy kanárit csináltam az "urából" pedig nagyon vágytam volna rá ... Tanulság van? Igen! Merjünk a saját komfortzónánkból kilépni, és ha kell bátran kérjünk tanácsot ehhez. Én sem teszek máshogy ha informatikai kérdésben megakadok, ami gyakran előfordul. Nekem már ott van András, neki pedig ha kellek még az ősz és a tél ruhaválasztás esetében én. Jó móka ez, te se maradj ki belőle.  Itt jelentkezz : iiittt!!! 

Barátsággal : Tibor