Divat / óra.

2018.11.06
Nem "krumpli" óra az. Michael Kors
Nem "krumpli" óra az. Michael Kors

  Gyakran mondjuk mi, stílus tanácsadók, hogy a férfi egyetlen ékszere az óra. Sablonos, de igaz, mert ugyan vagyunk páran, akik hordunk mondjuk karkötőt, akár még egy - egy gyűrűt, de többen vagyunk, akik megelégszünk a csuklónkra tekert vekkerekkel. Nem is baj az. Én nem vagyok a nagyzolások híve, - "egyszerűen, stílusosan" - de ha már óra, legyen szép és majdnem minden outfithez, más és más. Az okosabb órákkal már foglalkoztam, ott is látható fejlődés és elegancia, de azért még mindig a fogaskerekek győznek a szívekben, ha stílusos megjelenés a cél. (Acél) 

Fesztelen Festina ...
Fesztelen Festina ...

  Elsődleges szabály lehetne, hogy sportos, manapság oly divatos szilikon szíjas órát, ne nagyon erőltessük mondjuk egy öltöny, vagy "blacktie" előírta szetthez. Az is alap lehetne, hogy az egyre szebb és szebb, de mégis inkább "munkaeszközként" viselt okos óra sem illendő a hasonló megjelenés mellé. Az ilyen esetekre, inkább a hagyományokat tisztelő, klasszikus karórák illenek, bőr vagy finom fémszíjjal. Tudom, tudom azok a precíz "okoskodó órák" is egyre szebb, és változtatható szíjjal használhatóak, de én azért tartanám magam a fentiekhez. 

Tissot, hagyományos bőr szíjjal.
Tissot, hagyományos bőr szíjjal.

 Kiemelten fontos szabály, és szinte rabosítás cselekedetét kimerítő vétek, a hamis márka hordása, "replikáns" csakis a scifi világában lehetséges. Nem menő, és inkább ciki, ha mondjuk egy hamis Rolex vagy Omega figyel a csuklón. Gyakorta látom, főleg a tömegközlekedési eszközön, hogy egy kéz kapaszkodik vadul a zötykölődésben, és a kezén egy "echte hamis" Patek lifeg. Szomorú, de nem Svájcban vagyunk, hogy mondjuk, akár egy forró kapucsínó üzleti ebéd elfogyasztása után, nem a Mercedesbe ugrik be az úr, hanem felugrik a közeli buszra, hogy visszaérjen az irodájába, és valóban egy igazi Patek Philippe-n nézi meg, mennyire késett el. Idehaza viszont ez azért kevésbé reális, mondjuk Csepel külsőről érkező viszonylaton még inkább. Nem beszélve arról, hogy az a replika mondjuk a Patek egyik egyedi, pár darabos modelljének gagyi másolata, ami felettébb feltűnő különbséget mutat. Kérlek, ha nem megy, mert nem vagy az oligarcha egyik rokona, és nem szakadt rád a nemzeti össztermék értékének a fele, inkább hordj inkább szép, de nem drága divat órát. Hamis márkás ruha és replika óra, együttes öt év szabadságvesztés, stílus elleni vétek miatt! 

Stop! Ez veszélyes! Ne vegyél soha!
Stop! Ez veszélyes! Ne vegyél soha!

  Utolsó gondolatom a karórákkal kapcsolatosan, hogy nem baj az, ha nem nagy nevű márka, vagy drága kategória, de a csuklód és kezed fejének mértéhez igazodjon az óra számlapjának átmérője. Nincs annál rondább látvány, mint egy túlméretezett krumpli a karon. Főleg, ha az még számlapjával csicsás kinézetével kitüremlik a zakó ujja alól, vagy emiatt kell az inget a kézfejnél kigombolva viselni. Nem szép, és inkább hivalkodóan csúnya. Tudom mennyire vonzó lehet, egy hatalmas vekker derékszíjjal rögzítve a karodon ...

Pont elég, nem kell nagyobb számlap.
Pont elég, nem kell nagyobb számlap.

  Tudom sok minden lenne, ami kitárgyalható, megbeszélhető lenne az órákat illetően de ez is, mint minden más a divat területén, egyéni kérdés, és legtöbb esetben a pénztárca meghatározója. Úgy érzem, hogy számos inspirációs kép, és bejegyzés segít eligazodni, és manapság már nem nehéz beszerezni a legjobb helyekről ezeket a szép és divatos darabokat. A bőség zavara ejthet rajtunk sebet, mert nehéz a választás, annyi az új márka és forma. A mai gondolatok társa, és ihletője a Watch4u.com volt. Nézz náluk körbe, és biztosan találsz te is egy pontos társat akár hétköznapra, vagy egyedi megjelenésre egyaránt. 

Barátsággal: Tibor