Casual (hétköznapi, lezser) stílusalapok.

2021.01.15
Nincs is jobb ennél.
Nincs is jobb ennél.

   Amikor ezt a bejegyzést fontolgattam, hogy megírom, az vitte a kezem a klaviatúrára, hogy amennyiben az alapokkal nem vagyunk tisztában, lehet-e egyáltalán valamire építkezni, és hány és hány rossz példát látunk a lezser, hétköznapi elegancia értelmezésére. Pedig ez annyira egyszerű, mint a makarenkói pofon.

   Lásd azt, amikor azt írják; "Géza, mennyire jó ez a sportos elegancia!" és Géza a face profilképen, mackó alsóban, farmerdzsekiben feszít, önelégült (pacalpörköltös álmokat látott) mosollyal az orcáján. 

A szabadon értelmezett casual style ...
A szabadon értelmezett casual style ...

 Ugyanez a lelkesedés dobja ezer szívecskéit a celeb királyra, amikor egy sort gatyához és fehér inghez, felvesz egy zakót, és #aBerki pózban adja el, hogy ez ám a stílus nézd már öcsikém. 

Tipikus üzleti casual.
Tipikus üzleti casual.

 Tegyünk rendet, mert attól, hogy valami lezser és hétköznapi, nem tré és sportos. ("Diliteld" is a szókészletedből a sportosan elegáns kifejezést, mert olyan nincs, nem volt, és nem is lészen!) Az alap, hogy a casual megjelenés sem sokkal kevesebb, mint a formális (öltöny, ing nyakkendő), itt is lennének alapszabályok, amikre oda kellene figyelni mindenképpen

A lezser, nem = slampos
A lezser, nem = slampos

  Kezdjük egy nagyon egyszerű, ám nem bonyolult összeállítással. Hosszú ujjú ing, akár mintás, fehér, vagy csíkos, hozzá egy farmer, és (zokni nélkül vagy balerina zoknival) loafer, vagy mokaszin cipő. Kifejezetten nem baj, ha nincs zakó, ez késő tavaszi és nyári megjelenés. A cipő esetleg csereszabatos lehet egy sneakerrel is. 

A tetőn épp munka folyik?
A tetőn épp munka folyik?

  Második outfit, hidegebb napokra és kora nyárra. Hosszú ujjú ing, (minek is írom, mert az mindig az) színe lehet, apró mintás, vagy csíkos, egyszerű egyszínű pasztell, illetve fehér. Zakó, anyaga kevertszálas len, vagy kevertszálas gyapjú, és ami a lényeg, itt lehet szabad a színválasztás az inghez igazodva, illetve a rácsminta, vagy a vastagabb csíkos is tökéletes. Zakó helyett egy jól eltalált, vékony szálú kötött pulóvert is választhatunk. (Hiba, de sokszor látom, hogy az ilyen outfit esetén, az inget előszeretettel nem gyűrik be a nadrágba.) A nadrág len chino, vagy farmer. Cipő ismét a loafre, vagy egy mokaszin, illetve már lehet lazább chukka is. ( Nem baj, ha oxford, vagy derby stílusú cipőt választunk, de az már kicsit komolyabbá teszi az összképet.) 

Len zakó, mellény és sál, oxford cipővel.
Len zakó, mellény és sál, oxford cipővel.

   Harmadik alap stílus ebben a témakörben; ing egyszínű, fehér vagy pasztellszínek, felette az úgynevezett aviátor és vagy motoros dzseki, (itt az ing helyettesítője a gombos gallér nélküli póló is lehet, de kifejezetten csakis kidolgozott felső testtel rendelkező férfiak számára ajánlott. A garbó télen és késő ősszel ajánlott.) A nadrág, farmer vagy chino. Cipő pedig kifejezetten inkább egy boka csizma, vagy chukka. 

Motoros dzsekivel és garbóval.
Motoros dzsekivel és garbóval.

   A három outfit persze nem kőbe vésett törvény, és nem megkövetelt, de mindenképp ajánlott, a farmer és mackó felsőt szívből jött szeretettel viselők részére, illetve a letaposott szárú szandi-zokni kombóban villanók részére egyaránt, vagy akár a nyáron minden áron zsebes bő térdnadrág és bokazoknit crocs papuccsal kombinálók számára. Mennyivel jobb lenne a vizuális érzés, ha ezeket láthatnánk rajtuk. Itt viszont szeretném még megemlíteni azt a kellemetlen, de nagyon fontos témát is, hogy bizonyos kor felett és "apuci testű" férfiak, kerüljék a skinny, vagy slim fit nadrágok és slim fit ingek, vagy polók viselését, mert nem kicsit vicces és kínos mindenki számára. 

Le az igénytelenségekkel!
Le az igénytelenségekkel!

  A téma örök és hazai földön állandó kínzó és fájdalmas kérdése, a casual stílusnál is, a nadrág hossza. Ebben a megjelenésben is számomra alap, hogy egy loafer vagy mokaszin esetén nem kellemes látvány, ha nadrág, legyen az akár farmer vagy szövet chino, ráfekszik a cipő orrára. Kell egy kis rés a cipő és a nadrágszár közé. (Lezser hatás is kelt.) Oxford vagy derby vagy épp chukka esetén, én nem látom bajnak, ha az a nadrágszár kicsit hosszabb, de természetesen nem harmónika szárú. Legyen kicsit mindenkinek igaza. 

  Ugye nem is annyira nagy haccacáré ez!? A következő lépésen egyet megyünk feljebb és pár egyedi casual stílussal is megismerkedünk, hátha ragad ránk valami,(koszon kívül, ahogy nagyanyám mondta egykor) és végre az utcán is megjelenik a pontosabb és nem "sportosabb" megjelenés.

Barátsággal; 

Tibor