Bálozók, bálozók?

2017.01.18

Mennyire szép is volt, amikor csak úgy villogtak ki a fehér frottír zoknik a valódi "makkos" cipők és a rövid nadrágszár között. Suhantak a műselyem pilóta mellények, mályva és egyéb civilizálatlan színekben. A vállalkozó arról volt felismerhető, hogy még egy - egy ilyen eseményen sem szabadult meg kedvenc táska méretű mobiljától, és cipelte maga után, hogy aztán belemarjon két kézzel a kaviáros lecsóba. Ó azok a boldog évek, amikor még rohadtul nem érdekelt senkit ki, hol vette ( Ha hahaha ... Náray Tamás után szabadon ) a fellépő szettjét. Nem is voltál valamirevaló, ha nem jelentél meg az aktuális bálon. Na, akkor most ébredjünk fel a rémálomból, és a valóság durva szele csapjon tarkón. Most sincs ez máshogy, csak talán a telefonok mérete lett laposabb, de a méret marad a tepsi szintjén. A ruhák viszont talán konszolidálódtak és már nem veri ki szemeket a fehér zokni színe. 

Van azért mit tanulni még, mert az úri közönség az idő múlásával csak az szívinfarktus és az elszegényedés, és a NAV hatása miatt cserélődtek. Az ízlés és a stílus simult némiképp bele a nagy magyar valóságba, és már nem nézi buta fejjel a hidegtálakon sorakozó csodákat a "nyájas" bálozó. Tudja, hogy a szarvasgombás terin lesz a legjobb, amit a szmoking belső zsebébe gyúrhat... Már megint nagyon negatív vagyok, és elkapott a heveny hadova, holott most a divatról kellene írnom. 

A bálok azok ahol legtöbb esetben drága uraim, az előírás már a meghívón ott van, hogy az este szettje milyen lehet. Legtöbb esetben a black tie van belevésve az arany áron szerzett jegybe. Ami ugye lehet többféle értelmezésű, de egy biztos, hogy a pink zakó, és a piros naci most a szekrényben marad. A black tie az minden esetben fekete, fehér és szmoking, vagy frakk, zsakett, de az már a agyon elegáns és kifejezetten előírt szabályok szerint kötelező. Mi maradjunk meg a jó öreg James Bond szett mellett, és a szmokingot nézzük ki magunknak. 

Az ing fehér, szmoking ing, tudjátok az, amihez aztán propellert kell kötni, tehát a gallérja kicsi és nem ér körbe. Minden esetben mandzsettás. A nadrág fekete, és ma már szinte mindenhol elérhető ebből is a slim fit. Oldalt lehet egy szép csík, de már az sem mindegyiken kötelező. A nadrágot követi az úgy nevezett, spanyol öv, ami elég hülyén mutat, de hidd el, ha nem lenne rajtad még ostobábban hatnál. A szmoking zakója fekete és a "rever" fényesebb anyagú, mint amiből az tested fedő többi része készült. Ne idegeskedj, nem nézel ki pincérnek, és nem fognak tőled semmit rendelni, mert mindenki hasonló pingvin szerkóban fog grasszálni, még ha az esete végére a padlót súrolják is. A cipőd, fekete és ha lehet lakk hatású legyen. A zokni pedig itt nagyon ügyelve, nem lehet vicces, és leginkább harisnya hosszúságú vékony anyagból készült.  A felszerelésed veheted is, de legtöbb esetben bérelhető már. Szívem szerint én azt javaslom, hogy vegyél egyet főleg ha több hasonló eseményre vagy hivatalos az évben. Jobban megéri! Viszont itt ezerszer jobban illik a főszabály, csakis úgy lehet passzoló, ha vagy magadra szabatod, vagy a készen vett konfekcionált darabot magadra igazíttatod. Nincs rondább látvány egy elszabott, lógó, vagy épp túl szűk szmokingban álldogáló férfin. Mára azért ebben is vannak szabadabb megoldások, de én első körben nem javasolnám a kísérletezéseket, mert még a végén valóban az este fellépőjének néznek, és majd meglátod mennyire kínos, ha nem tudsz nyulakat elővarázsolni a kalapodból jobb esetben. Rosszabb, ha a házigazda kér meg, hogy tűntesd el a feleségét... 

Drága barátaim, nem félni és nem megijedni ez ugyan az a dolog, mint az első szex, majd belejössz és utána meg szinte már várod is!

Barátsággal: Tibor