Álláskeresés rendezett öltözetben.

2018.01.15

   Akár egy rúdtáncos életében a közönsége dönt a sorsáról, ez helyzet az állásinterjú esetében is, és itt most nem kifejezetten a szereposztó díványról lesz szó, bár lehetne épp aktuális, zaklatási ügyekkel hemzsegő hír arádat során. #metoo Mert a férfidivat blog esetében banális lenne erre a tematikára gondolni?! Vagy mégis?? Láttunk már ilyen eseteke is. Na de hagyjuk az erotikát a hanyatló nyugat ópiumúnak, és ne a "HR cápa" férfifaló nőstényével képzeljük az állásinterjúnkat. Itt kérem, komoly munka folyik, pontos figyelmet, hogy ne csak CV -d alapján döntsék el, jó leszel esetleg a "fél lábaddal, Tarzan szerepére a liánon". 

 Hibák, amelyeket az öltözködéssel követhetsz el, egy állás megbeszélés esetén. Ezt vesézem ma ki veletek, ha megengeditek, vagy épp aktuális. Illetve az asztal azon oldalán ülsz ahol éppen már "jó". Nem csak szigorúan hímneműek részére, de leginkább nekik, mert bizony el kel a segítség. 

Ne légy hivalkodó! A ruha, amit az interjúra veszel fel, ne a riói szín kavalkád pompázatos világát mutassa be. Mert nincs rosszabb, mint az, ha nem a cirkuszba jelentkezel bohócnak, de valahogy a ruházat alapján erre saccolnak. Legyél mértékletes, és itt valóban fontos, hogy az nyer, akin nem röhögnek hangosan a háta mögött. Nem a legutolsó Pitti Uomoról jöttél. Vagy nem modell ügynökségnél jársz. 

  Rendezett és színekben harmonizáló öltözet a visszafogott elegancia a nyerő. Hidd, el nem kell a piros nyakkendő és a "törpikék" ing együttese, ha az önéletrajzod és fellépésed alapján már nyerhetnél is.

  Ne vidd túlzásba a "márkák" kivagyiságát. Mit értek ezalatt, hogy nincs visszataszítóbb annál, mint egy piperkőc "zsúrpubi", akit apuka azért küldött el végre harmincnyolc évesen, az egyetemet elvégezve végre, hogy ne otthon és az ő pénzén bulizva élje le hátralévő izgalmas életét. (Persze, hogy irigykedem, de azért mégsem.) Ő pedig, hogy megmutassa ki is a "f@sza gyerek" a legdrágább cuccaiban libben be a megbeszélésre. Neked is van Rolexed; kérdéskört járva körbe. 

  Hidd el, ha magadra ismersz a leírtak alapján, ez nem a véletlen műve. Te nem nyerhetsz egy "konzerv" HR-el szemben. Ez azokra is vonatkozik, akik ugyan nem rendelkeznek a fent leírt családi opciókkal, de valahogy mégis úgy gondolják, a márka teszi a "melóst". Ne legyél hivalkodó, és ne éreztesd az outfiteden keresztül, hogy neked tesznek szívességet azzal, hogy meghallgatnak. 

Nem nyert! Mehet!

  A nem odaillő ruházat alatt értett, - farmer és az agyonmosott póló jó lesz ugye - "atípusos beteg". Nem, nem lesz jó! Add meg a tiszteletet, még ha az utolsó "email kihordó" fiú leszel a multinacionális cégnél, hogy nem az otthoni "szöszmösz" maciban battyogsz el bemutatni a legjobb formád. A farmer és a póló, a szabadidő ruha és ehhez hasonló társai, nem az állás interjú kellékei. Hidd el jobb, ha elfelejted. Az is lehet, hogy az IT szektor téged vár, mert a tudásod vetekszik a legjobbakéval, azért itt sem menő már, a fent leírt szerelés. 

  Végül a megoldás, mert gyakran vádoltok azzal, hogy csak bírálok, és ne adok tanácsot, avagy feloldozást a "bűneitek" végett. Az szett, amiben nem hibázhatsz sokat, barna, vagy fekete cipő, hozzá és most nagyon meg kell magam erőltetni, mert nem a kedvenc kombinációm, de legye az öltöny a  választásod. (Persze a cipőd pedig ragyogjon, mint a Salamon töke.) A színe, ha barna a cipő lehet, szürke és kék, de ez a fekete cipődhöz is menni fog. A túlzott "slim fit" itt most praktikus, nem lenne a legjobb döntés, mert amúgy is szűknek fogod érezni a legbővebb ruhád is, a keresztkérdések miatt. Az ing egyszínű vagy halvány mintás, soha ne legyen harsány. A fehér és a kék színek itt is nyerők lehetnek igazodva az öltöny színéhez. A nyakkendő, most kell! Legyen egyszínű, és itt is a kevesebb néha több elvét kövesd. A külsőd tekintetében nagyon fontos a rendezettség, és itt nem csak a ruhád alatt értem a dolgot. Hajad, és az arcod szőrzete is karbantartást igényel. Egyszóval a jól ápolt megjelenés követelmény. Ellenben kerüld az erős parfüm használatát, mert nem biztos, hogy a te Pitralon illatodra kapnak a fejvadászok. 

   Amit ma klaviatúrakoptatással bevittem a gépbe, azért is volt, mert egykor sokat ültem abban a székben, ahol hallgatnom kellett, hogy ki miért gondolná, hogy ő a legjobb és a legmegfelelőbb jelölt a meghirdetett pozícióra. Illetve ha hiszitek, ha nem én is ültem a másik oldalon is, van bőven tapasztalatom abból is. A fent leírt pár mondat persze leginkább az irodai munkára jelentkezőkre vonatkozik, de szerintem nem baj, ha más munka elnyerésének sem úgy futunk neki, hogy a leharcolt a külsőnk. Sőt ... 

 Ha tetszett, amit itt olvastál és jelentkeznél, egy stílus rendbetételre azt itt teheted meg. Kövess a facebook , instagram, YouTube és tumblr oldalaimon.

Barátsággal: Tibor