A komplikációk elkerülése végett …

2018.07.01

  Forduljon orvosához és gyógyszerészéhez, folytatódna a mondat. Itt viszont nem betegség megelőzéséről, vagy furunkulusok kezeléséről szoktam írni.   Avagy lehet úgy is folytatni, hogy a stílus tünetek és betegségek megelőzése érdekében, forduljon a megfelelő szakemberhez.

Ellenben szerintem néha túlmisztifikáljuk ezt az egész dolgot, ami nem szól másról, mint egykoron az őseink esetében, hogy melyik szarvas vagy mamut bőrét vegyük magunkra. Viszont valahol bekavart valami, és az egész elindult a lejtőn. Avagy az első divathullám hátán, a tarajokat meglovagolva érkeztek meg a stílus szakértők és jól "megszakértették" azt ami alap lehetett volna.   Később még könyveket is írtak, és képekkel igazolták, hogy mennyire maradi vagy, ha nem épp az ő általuk legjobbnak és kívánatosnak vélt outfitben jelentél meg. Kialakítva azt a nimbuszt, ami körül vette az egész divat szakmát. Hókuszpókusz és csiribá. 

  Mi az én véleményem erről, aki valami hasonlóval tömi honi férfitársadalmunk érdeklődő fejét? Annyi, hogy nem vonva kétségbe a "stílus szakemberek" szerepét, azért nem kell teljesen hasra esni tőlük. A spanyolviaszt már rég feltalálták, de ők meg még mindig kutatják az alapanyagot, hogy miből készül, tudósnak láttatva magukat. Na valahogy így.

  Régen, ha volt egy rendes szabó a környéken, nem kellett az uraknak azzal foglalkozni, mennyire legyen hosszú a nadrág szára, vagy épp mennyire legyen bevéve a zakó, mert ők látták azt, hogy pontosan miként lesz az megfelelő méretű. Most persze legyinthetünk, hogy "ajvé" nekik jó volt, mert volt, ma viszont erre már sem igény, sem idő nincs. Ontják magukból a gyárak a "fast fashion" konfekciót, és ha jó, ha nem ez van ezt kell szeretni, ha hosszú, ha bő, ha trottyos. 

  Az "antik" világ igényessége nem veszett el, csak átalakult. Jöttek az új korok, új divatjai és vele együtt jött el a "kényelem" kora is. Mert kényelemes lett az amerikai tehénpásztorok munkaruhája, a farmer és nem volt már baj, ha valakinek szakadt volt egy két helyen a nadrágja. Sőt mi több ma megint trendivé lett. Nem baj az, de valahol mégis ott kellene lenni a hétköznapokban a stílusosságnak! Azt pedig nem pótolja csak az, ha van egy kis érzék is hozzá. Érezni kellene azt, amit tanítani akarnak sokan. (Bár ne tennék ... ) 

  Manapság annyi lehetősége van mindenkinek, hogy nem kell könyveket bújnia, és enciklopédikus tudást szerezni az öltözködésből, mert elegendő egy okosabb telefon, amin elfut egy "instagram lite" is, hogy bekövetve a valódi értéket hordozó stílus "véleményvezéreket" inspirációkat kaphasson bárki. Csak ügyesen meg kell találni a saját értékeinknek megfelelőt, és követve a képes tanácsait, támaszkodni azokra. Virtuális mankó ez. Tévedés ne essék, én most nem azt szeretném közölni, hogy bármit felvehet bárki magára mert azt látta a neten. Mert amint már írtam, ismernünk kell önmagunkat, hogy tudjuk nekünk ez jó, vagy túl sok. 

  Az alapok nem változtak, ha valakinek nem áll jól ez vagy az a szín, vagy a magassága inkább mélység, rossz ha erőltetni próbálja mégis a színeket, vagy épp hosszítani, ami rövid. Itt néha valóban kell a segítség, de ez nem azt jelenti feltétlen, hogy méregdrága szakértők extra díjazása mellett, tudja meg, hogy a pink nem az ő színe, és a nadrág szárát, ha felhajtja talán optikai csalással, de növelte a magasságát. Vicces, nem? Körbe kell nézni és néha a környezetre is hallgatni. Persze nem az elfogult anyucira, vagy a "Géza nekem tök mindegy mit veszel fel, csak induljunk már." feleségre.

Hülyeség ellen nincs orvosság, mint ízléstelenség esetén is nehéz az ellenkezőjéről meggyőzni azt, aki ebben a betegségben szenved. Én úgy vélem, hogy amennyiben az egyre több és több, de igényes és valóban példa értékű "influencer" munkáját tekintjük alapnak, majd azokat próbáljuk beépíteni a saját gardróbunkba, nem járunk rossz úton. Nem biztos, hogy egy agyonajnározott márka méregdrága szvetterre lesz megoldás, ha egy egyszerű fehér ing, farmer és zakó kombináció is stílusossá tesz. 

  Zárva a mai "szentleckénket", kövesd, ami kedves neked, de nézz előtt tükörbe is, hogy ha majd netán ezt akarod magadra ölteni, nem estél túlzásokba. Ha meg pedig bizonytalan vagy, keress meg, hátha tudok segíteni!

Barátággal : Tibor