A "biznisz", az biznisz.

2018.08.07
Nincs idő "kis pajtás"!
Nincs idő "kis pajtás"!

  Gondoltam folytatom az öltönyök körüli sertepertélésem, és egy csavarra rátérek arra, hogy melyek az alapismérvei egy jó "üzleti öltönynek", ami sem nem drága, sem nem vacak, ott tanyázik valahol a kettő közt. Ajánlhatnék üzletet is a beszerzéséhez, de nem szeretnék most senkit befolyásolni, bár tudom midig azt teszem.

A mesterek "legnagyobbika".
A mesterek "legnagyobbika".

Az egész "biznisz cucc" azért jutott eszembe, mert egyre másra találnak meg a különböző MLM csoportok képviselői, hogy ezzel vagy azzal a "remek üzleti" lehetőséggel vegyenek engem is rá arra, hogy csatlakozzam hozzájuk, akik eddig az ország egyik felének próbálták leadni azt, amit az ország másik fele már megpróbált nekik eladni. Egy dolog mindig közös volt bennük, hogy vagy nem láttak még igazi üzletembereket, vagy nem jó helyen kapták az öltözködési tippjeiket. Lehetnék durvább is, egyszóval slamposan voltak derűlátóan optimisták, mint akiket megérintett a "Szent MLM pápa"; Szabó Péter, és rögvest transzba is estek, hogy megjött nekik az áttörés. (Mindez potom 9000 uszkve - 100 000 Ft+áfa értékben.) Azon is tűnődve, hogy azt, amit csak "oktatásra" költenek, igazán jobb lenne ha mondjuk a ruhatáruk bővítésére adták volna. Tehát a feladta adott, légy potenciálisan üzleti kinézetű, ha már a "lelked" el is adtad. 

Kék szinte mindenkinek megfelelő.
Kék szinte mindenkinek megfelelő.

Az üzleti öltöny színe(i)!

 Kezdjük azzal, hogy fekete soha ne legyen, hacsak nem temetkezési bizniszben nem utazol. Lehangoló, vagy éppen túl ünnepélyes. Az öltönyöd színe inkább, sötét kék, grafit szürke, vagy merészebb esetekben a kék világosabb árnyalata, illetve a szürke szintén egy tónussal "fakóbb" színe lehet. Az öltöny anyaga nem baj ha mintás, de nem harsányan. Rács, és halszálka vagy csíkos mintázatú. Egy igazi "Wall Street farkas" öltönye csíkos, és sötét kék alapszínű. 

Enyhén rácsmintás nyerő lehet.
Enyhén rácsmintás nyerő lehet.

A zakó formája.

  Én nem vagyok a konzervatív vonalak híve, de ha nagyon keményen nyomod, lehet az öltönyöd zakója dupla soros. Ez egyfajta "boss" (itt nem a márkára gondoltam) képet kölcsönözhet neked, de ne feledd, ez a szett nem enged meg hanyagságot, vagyis begombolva kell viselni, még ülő helyzetben is. Lazább szett inkább a kétgombos megoldás, de van lehetőség egy gombos záródású zakóra is. A rever ( gallér ) a mai trend szerinti inkább vékony. A zakó hátsó részén lehet egyszeres nyitottságú a "sliccelés", de jobban tetsző a duplán felvágott. A zsebek esetében lehet vendégzsebes megoldású is. (Tudjátok a két oldalt lévő zseb felett, még egy plusz, de kisebb.) A zsebek ne legyenek nyitottak, vagyis inkább fedettek legyenek.

 Emlékezzünk meg az egykor nagy divatját élő, magasan záródó három gombos zakóról is, mert nem fog az csak úgy eltűnni, mint a karóra az orosz katonánál. Amennyiben van még és szereti is a gazdája, nem baj az, csak ne legyen túl bőre méretezett. Jelzem ez a felsorolt összes zakóra vonatkozik, mert jobb ma egy számmal kisebb, mint holnap az "Az" című film folytatásban szerepet kapni. A zakónk ujja is az inget láthatóvá kell, hogy tegye, ami azt jelenti, hogy nem érhet a kezünk fejéig lelógatott állapotban sem. Konfekciós darabok esetében ez szokott leginkább problémát okozni, de egy jó és értő szemű eladó, ezt könnyen áthidalja. 

Öltöny nadrágok.

 A modern üzleti öltönyök nadrágja manapság inkább még mindig a hatvanas évek csőszabására hajaznak. Szinte eltűntek a deréknál lévő bőségráncok, de az él természetesen megmaradt rajtuk. Maradjon is, mert az adja az eleganciát, és léthatóvá teszi a rossz vasalás nyomát is ... dupla él. A nadrág a mai divat szerint szűkített vezetésű, de itt persze kor, és testsúly függő, hogy inkább a regular felé halad a viselője. A hosszát illetően számos vitát megelőzendő, szabály szerint a cipőnk felső részéig kellene érnie hogyha, leülünk és keresztbe rakjuk lábunkat, sem engedi a vádliig való felcsúszást.   Mivel ehhez a nadrághoz itt szigorúan hosszú szárú, egy színű zoknit hordunk, nyugodtan feljebb jöhet a szára, és ha felállunk sem kelt "trottyos bácsika" kinézetet. Kerüljük a harmonika kialakulását. Ami a lényeg, hogy a már a zakónál említett méret itt is fontos szerepet kap, mivel a fenék résznél is igazodnia kell a viselőjének alkatához, vagyis nem szabad lógnia, vagy túlzottan extra szűknek lennie. Mivel a modern üzleti öltönyök zakói a trend szerint rövidebbek, így a hátsónk "domborulata" is előnytelené válhat, ha nem megfelelő méretet választottunk. 

Három részes (nem sorozat) öltöny.

  Én szeretem, de nem ajánlom. Hétköznapi üzleti rutin szerinti viselése nehézkesebb a mellény miatt, de nagyon elegáns, ha úgy akarod. Több szót ezért most erre nem pazarolnék. ( Majd legközelebb, maikor csak ez lesz az írásom tárgya.) 

Kiegészítők a "testünk abroszán".

 Az ing, amit az üzleti öltönyhöz választunk, fehér vagy halvány kék, illetve, ha engedi lehet még pink árnyalatú. Ami fontos, ha alapból csíkos, vagy halszálkás az öltöny, nem igazán jó választás egy csíkos ing, de ugyan ez lenne érvényes a rácsmintás öltöny esetére is. Az ingünkhöz és az öltönyhöz illő nyakkendő egy üzleti öltöny esetében, nem lehet túl harsány, de unalmas sem. Köztes megoldások a legideálisabbak. A díszzsebkendő esetében szintén javaslom az egyszínű kockára vagy téglalapra hajtott megoldást. Fontos, hogy ezek aztán az összképen semmit se rontsanak. 

Cipő a lábon.

  Üzleti öltönyünk színéhez választott cipőnk jó magyar szokás szerint általában mindig fekete. Oké is az, de lehetünk a kék öltönyünk esetén bátrabbak, és egy konyak barna cipő felé is simán elléphetünk. Az igazi "főnök" hatást egy jó "brogue felsőrésszel" ellátott surranó adja, egy halszálka mintás dupla soros öltönyhöz. Én szeretem az öltönyöm mellé a double monk (csatos cipő ) viseletét is, de mint sok minden ez is megosztó sajnos. 

 Remélem ennyi szócséplés után, már a legközelebbi vallásos élményt is nyújtó MLM konferenciára, már jobban öltözötten rontasz be, hogy te legyél a "gránit értékesítők" egyike. Sértődés nem esik, ez is egy meló, gondolom ezt is el kell végeznie valakiknek!

Barátsággal: Tibor